За блога

Здравейте търсачи на отговори!

Аз съм маркетинг експерт, но считам себе си за търговец, защото безрезервно вярвам в силата на маркетинга точно като неделима част от търговската дейност. Не мога да си представя маркетингова инициатива, която не отчита ефекта върху продажбите, и считам непрекъснатото поддържане на тази връзка за едно от най-големите предизвикателства пред маркетинг специалистите.

Обожавам да продавам, но така, че по-късно да не ме е срам да погледна в очите клиентите, а те да са сигурни, че могат да разчитат на мен, за да вършат по-добре работата си.

Харесвам повече т.нар. b2b маркетинг (от англ. business-to-business), защото той предполага директни контакти с конкретни хора и индивидуална работа с всеки от тях за постигане на желания резултат. Може би това е причината повече от 13 години от професионалната ми кариера да преминат в управление на маркетинговите отдели на едни от най-добрите български ИТ фирми – системен интегратор, търговец на едро и разработчик на софтуер.

Истинско удоволствие ми доставя да помагам на широко скроени предприемачи да предлагат по-успешно продуктите си и да увеличават печалбите си, за да се развиват и да създават още по-добри продукти и услуги. Обичам да работя като консултант и почти 3 години това беше мое основно занимание в известна българска консултантска фирма, където имах възможност да участвам в проекти на десетки малки и средни компании, а също така и да водя специализирани търговски обучения на екипи за продажби и техните мениджъри.

Вярвам, че добрият търговски и маркетинг специалист може успешно да работи в различни браншове на икономиката и през 2013г. приех предизвикателството да напусна света на ИТ и да се гмурна в търговията на медицински изделия. Това обещава да е едно вълнуващо пътуване.

И аз се присъединявам към хората, които обичат да споделят знание, защото вярвам, че това повишава общата грамотност в бизнеса и създава условия за по-успешна и продуктивна работа. Тази е причината да създам този блог, в който публикувам основно практични съвети за разрешаване на често срещани казуси. Статистиката на посещенията показва, че съм на прав път – на изключителна популярност се радват публикации като: «Как се пишат оферти, които продават», «Как се правят отстъпки при продажба», «Как се пише препоръка за бизнес партньор», «Как се търси спонсор» и «Как се пише искане за спонсорство».

Ако имате въпроси или желаете да споделите мнение, пишете ми в коментарите след избран пост или ми изпратете съобщение.

Пожелавам ви тук да намерите точно онова, което ви е нужно!

Стефан Димитров

PS Не се подвеждайте от микрофона на снимката – не мога да пея, но обичам да разказвам 😉