понеделник, май 20, 2024

Как се пише препоръка за бизнес партньор

Сподели

Препоръките са важен инструмент за спечелване на доверито на потенциални клиенти! Няма да забравя колоритната фраза на един клиент, който каза: “Не искам да се бръснете за първи път върху мен!” Да поясня за дамите, че първите опити за бръснене на младежите обикновено имат плачевни резултати – много кървави резки и неравномерно избръснати участъци по кожата. Препоръката уверява всички заинтересовани, че вече знаете как да се бръснете качествено 🙂

В повече от 90% от случаите, в които съм искал препоръка, от ответната страна чувах “Напиши нещо и дай да го подпишем”. Нормално. На хората не им се занимава, а и много от експертите, които са майстори в техните си области, не са добри текстописци.

Предлагам ви една семпла, но изпитана структура на препоръка, която можете да използвате за всякакви случаи:

1. Заглавие
Най-добре е да си пише ПРЕПОРЪКА, за да е ясно още от пръв поглед какъв е този документ.

2. Пред кого да послужи
Ако няма изрично изискване за това, можете да го пропуснете. В някои тръжни процедури обаче има указания, че трябва да бъдат представени препоръки, които са изготвени специално за случая.

3. От кога датират взаимоотношенията с този, когото препоръчвате.
От кога до кога сте работили заедно.

4. Какво точно е направил за вас.
Описание на предмета на вашите бизнес отношения – може да става дума за конкретен проект или принципно за съвместната ви работа.

5. Как си е свършил работата.
В срок, професионално, всеотдайно, отчитайки всички специфични особености на вашия бизнес модел, без да нарушава вашия работен процес, комуникирайки редовно напредъка и възникналите проблеми и т.н.

6. Какъв е бил ефекта от съвместната работа за вас.
Печалби, икономии, удовлетворени клиенти, оптимизиране на някакви процеси, щастливи служители …

7. Същинска препоръка
“… Това ми дава основание да препоръчам ХХХ като надежден, професионално работещ доставчик на ХХХ, който ХХХ…”

8. Кой дава препоръката
Подпис
Име и фамилия
Длъжност
Организация

 

Няма еднозначен отговор на въпроса трябва ли препоръката да има дата или не. Ако става дума за много специален проект, който няма да се повтори скоро, но искате дълго време да използвате препоръката за него, пропуснете датата (иначе след време документът няма да изглежда актуален). Ако редовно получавате препоръки, добавете дата, защото така документът става по-достоверен.

За предпочитане е препоръката да е на фирмена бланка и да не е по-дълга от една страница формат А4.

И накрая, ако сами си пишете препоръките за това колко сте добри и ги давате на партньори само за подпис, не използвайте copy/paste, за да си улесните живота! Ако все пак ви домързи, очаквайте главоболия при прилагане на няколко препоръки заедно, защото те ще имат еднакво съдържание, а ще са от различни хора, които работят в различни организации 🙂

Успех!

PS: Ако имате въпроси или идеи, които искате да споделите, използвайте страницата за контакти.

Stefan Dimitrov
Stefan Dimitrov
Над 25 години опит като главен маркетинг директор на водещи компании в областта на информационните технологии и дистрибуцията на медицински изделия, консултант по продажби и маркетинг на малки и средни компании, обучител по продажби и маркетинг. Вярвам, че маркетингът е смесица от наука, изкуство и късмет! Със сигурност има много общи научни правила и принципи, които са в основата на всеки маркетингов проект, но изкуството е в начина, по който те се комбинират и прилагат, защото няма универсална формула за успех. Късметът винаги е важен...

Други статии

КАТЕГОРИИ

Подобни статии