понеделник, май 20, 2024

Как се търси спонсор

Сподели

Ако търсите подкрепа за реализацията на ваш проект, трябва да сте наясно, че комерсиалните* спонсори търсят КОНКРЕТНА ИЗГОДА, а не просто популярност!

Това, от което се интересуват комерсиалните спонсори (по-нататък накратко наречени спонсори), са възможности, чрез които да стигнат директно до своите целеви клиенти по начин, който им гарантира, че последните:
– ще обърнат внимание на посланието на спонсора;
– ще бъдат провокирани да предприемат някакво конкретно действие по-късно – да потърсят повече информация в интернет или по телефона, да посетят търговски обект за подробно запознаване с продукт, директно да закупят или …


Ето няколко изстрадани препоръки към търсещите спонсорска подкрепа:

1. Не обяснявайте по телефона или „на крак” идеите си, защото:
– точно в този момент този, на когото разказвате, много вероятно е обсебен от неотложен професионален или личен проблем за разрешаване и ще пропусне важни детайли от представянето ви, защото мисли за друго;
– едва ли ще уцелите ситуацията, в която вашия събеседник ще може да отдели необходимото време за обмисляне на идеята и ще вземе окончателно решение. Трябва да му осигурите цялата необходима информация в писмен вид, за да може да я разгледа когато му е удобно;
– често подкрепата на идеята ви трябва да получи одобрение от някой висшестоящ. В този случай трябва да се подсигурите, че всички по веригата на одобрение ще гледат пълен комплект от писмени материали, които представят проекта, а не все по-сбит и изопачен преразказ.

2. Подгответе лесни за четене и разбиране материали, защото ще имате много малко време да впечатлите потенциалните спонсори.
Всеки, който разгледа вашето предложение, трябва да може бързо да си отговари на въпросите:
– Какво представлява вашия проект;
– Какви са ползите на спонсора, ако го подкрепи;
– Какво точно искате и колко (пари, продукти, услуги и т.н.)

3. Не изпращайте “списък със спонсорски пакети” на всички, за които се сетите , защото това прилича на стрелба в тъмното – може и да уцелите, но по-вероятно е нищо да не постигнете.
По-добре проучете какви потенциални спонсори биха проявили интерес и изпратете персонализирани предложения до хората, които ще вземат решението дали да участват – управители (за по-малките компании), маркетинг директори, бранд мениджъри, продуктови мениджъри, ПР мениджъри и т.н. Ако не знаете имената и длъжностите на тези хора, то първо ги намерете и тогава им пишете.

Никой не предоставя лесно подкрепа, особено пари в брой! Затова набележете достатъчно голям брой потенциални спонсори, при който след всички откази все пак ще съберете необходимия ви бюджет. Имайте предвид, че големите компании получават непрекъснато искания за помощ и, ако искате да обърнат внимание точно на вашето, то трябва наистина да направите впечатление!

Лесно е да проверите в интернет дали дадена компания и преди е спонсорирала подобен на вашия проект. Опитайте да разберете повече. Ако спонсорите са били доволни, вероятността да помогнат и на вас е голяма.

4. Не изпращайте еднакви запитвания на всички, защото хората реагират много по-слабо на стандартни предложения.
Отнема повече време да адаптирате, но ако успеете да намерите начин да впечатлите всеки спонсор по отделно, шансовете за успех са много по-големи.

NB! Опитайте предварително да разберете какви са целите на организациите или личностите, които искате да привлечете за спонсори. Намерете начин да представите ползите за всеки отделен потенциален спонсор така, че той да разпознае във вашето предложение средство за постигане на собствените си цели!

5. Не изпращайте предложенията си в навечерието на крайния срок!
Големите компании (т.е. големите спонсорски бюджети) планират маркетинговите си разходи най-малко едно тримесечие по-рано и шансовете да намерят начин за извънредно финансиране са малки.

Колкото по-голямо финансиране очаквате, толкова по-рано трябва да започнат разговорите, за да могат онези, които приемат да ви помогнат, да го заложат в бюджетите си.

Финансовата година на българските компании съвпада с календарната, но при чуждестранните не е така. Информация за началото на финансовата година в повечето важни икономики по света ще намерите на този адрес: http://en.wikipedia.org/wiki/Fiscal_year.

Обикновено бюджетирането за следващата финансова година се прави в края на третото и началото на четвъртото тримесечие на предходната. Приетите бюджети се актуализират на тримесечие и полугодие, защото тогава става ясно изпълнението на плановете за приходи, от които пряко зависят разходите за маркетингови дейности и корпоративна социална отговорност.

Идеалният вариант за искане на спонсорство е по-време на обсъждането на бюджетите за следващ период.

6. Предложете помощ на спонсора как да максимизира ползите за него, защото това повишава доверието към вас.
Не забравяйте, че посетителите на дадено събитие/участниците в някаква инициатива и т.н. са привлечени от същината на проекта, а не от списъка на спонсорите. Т.е. сетивата на всички са изострени за съвсем различна информация и e необходим сериозен дразнител, за да накарате хората да обърнат адекватно внимание на спонсорското послание. Вие най-добре знаете какво представлява проекта ви – дайте на спонсора конкретни идеи как да действа…

7. Не чакайте да ви се обадят и поемете инициативата!
Търсете активен контакт със спонсорите и се уверете, че са прочели предложението ви и са разбрали какво им предлагате, а не са погледнали “по диагонала”. Упорствайте докато не получите ясен отговор Да/Не.

 

Надявам се, че вече сте убедени защо не трябва да изпращате на потенциален спонсор текст като този:

За ХХХХ лв. ще получите широка публичност на името на вашата компания в рамките на предварителната рекламна кампания, логото ви ще стои върху всички материали на събитието и ще бъде видяно от много хора, а по време на самото събитие ще получите право да брандирате [списък от възможности], да поставите на [местоположение] рекламен транспарант с размери Х на Y метра, както и ще разполагате с щанд за промотиране на вашите продукти“.

Вижте още:
– специалният пост “Как се пише искане за спонсорство“, посветен на структурата на самото искане за спонсорство;
– статията “Молба за спонсорство” на д-р Александър Христов, публикувана на сайта на сп. Мениджър;

Успех!

PS: Ако имате въпроси или идеи, които искате да споделите, използвайте страницата за контакти.

* Комерсиални спонсори наричам онези, които финансират начинания, за да получат конкретна и важна за тях изгода. Некомерсиални спонсори са онези, които безкористно подпомагат проекти в здравеопазването, културата, образованието и др.

Stefan Dimitrov
Stefan Dimitrov
Над 25 години опит като главен маркетинг директор на водещи компании в областта на информационните технологии и дистрибуцията на медицински изделия, консултант по продажби и маркетинг на малки и средни компании, обучител по продажби и маркетинг. Вярвам, че маркетингът е смесица от наука, изкуство и късмет! Със сигурност има много общи научни правила и принципи, които са в основата на всеки маркетингов проект, но изкуството е в начина, по който те се комбинират и прилагат, защото няма универсална формула за успех. Късметът винаги е важен...

Други статии

КАТЕГОРИИ

Подобни статии