Как се пишат оферти, които продават

Този пост е е ключов за категорията “Продажби”, защото писането на оферти е една от трудните страни на търговската дейност. За да постигнете успех при продажби лице-в-лице можете да използвате богат арсенал – демонстрационни материали, личен чар, словесно майсторство, умение да насочвате комуникацията в желана посока и др. Писмената оферта обаче обикновено се разглежда във ваше отсъствие и съвсем не е сигурно как точно ще реагират клиентите т.е. много по-трудно е да ги накарате да разсъждават в правилната посока.

Съветите в материала за изтегляне Offer_writing_guide_ver1.pdf са предназначени за продавачи и се отнасят точно за писмените оферти, защото моите наблюдения показват, че мнозина търговци имат сериозни пропуски именно в тази област.

В този вид насоките са най-подходящи за писане на оферти за продажба на (сложни) технологични решения, но спокойно можете да ги използвате за всякакви продукти и услуги. Достатъчно е да адаптирате творчески написаното.

В насоките съм посочил няколко цели, които преследват офертите. Можете да добавите и свои цели. Важното е в процеса на писане на офертата непрекъснато да се питате “Това, което възнамерявам да включа, помага ли за реализиране на някоя от целите?“. Ако отговорът е НЕ, по-добре не го правете – няма смисъл да утежнявате текста и да разсейвате читателя.

Ако нещо съм пропуснал или смятате, че част от написаното не е вярно или не е приложимо, пишете ми на stefandd@yahoo.com. Ще съм благодарен за всички коментари, като полезните допълнения ще включа в следващите версии на насоките за писане на оферти.

Изтеглете Offer_writing_guide_ver1.pdf

Успех!

PS: Ако имате въпроси или идеи, които искате да споделите, използвайте страницата за контакти.

За Stefan Dimitrov

Над 25 години опит като главен маркетинг директор на водещи компании в областта на информационните технологии и дистрибуцията на медицински изделия, консултант по продажби и маркетинг на малки и средни компании, обучител по продажби и маркетинг. Вярвам, че маркетингът е смесица от наука, изкуство и късмет! Със сигурност има много общи научни правила и принципи, които са в основата на всеки маркетингов проект, но изкуството е в начина, по който те се комбинират и прилагат, защото няма универсална формула за успех. Късметът винаги е важен...
Публикувано в Продажби с етикети , , , , , , . Постоянна връзка.

6 Responses to Как се пишат оферти, които продават

 1. Много добре си го написал, и ще трябва да се прочете поне 3 пъти
  Благодаря!

 2. Това определено изисква вникване в материята и е много полезно 🙂
  Благодарности, че го предоставяш!

 3. Lex каза:

  Определено всичко написано е полезно и интересно.
  Благодаря ти Стефан!

  • Stefan Dimitrov каза:

   Привет и добре дошла в блога 🙂
   Радвам се, че публикацията за писането на оферти ти е допаднала и ти пожелавам да успееш с нейна помощ да правиш по-добре онова, с което се занимаваш.

 4. Много полезен материал,
  Благодаря 🙂

  • Stefan Dimitrov каза:

   Здравейте Таня,
   Радвам се, че сте намерила полезни идеи в публикацията за офертите – пожелавам експериментите с тях да Ви донесат много изгодни сделки и доволни клиенти 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.