сряда, юли 17, 2024

Как се пишат оферти, които продават

Сподели

Този пост е е ключов за категорията “Продажби”, защото писането на оферти е една от трудните страни на търговската дейност. За да постигнете успех при продажби лице-в-лице можете да използвате богат арсенал – демонстрационни материали, личен чар, словесно майсторство, умение да насочвате комуникацията в желана посока и др. Писмената оферта обаче обикновено се разглежда във ваше отсъствие и съвсем не е сигурно как точно ще реагират клиентите т.е. много по-трудно е да ги накарате да разсъждават в правилната посока.

Съветите в материала за изтегляне Offer_writing_guide_ver1.pdf са предназначени за продавачи и се отнасят точно за писмените оферти, защото моите наблюдения показват, че мнозина търговци имат сериозни пропуски именно в тази област.

В този вид насоките са най-подходящи за писане на оферти за продажба на (сложни) технологични решения, но спокойно можете да ги използвате за всякакви продукти и услуги. Достатъчно е да адаптирате творчески написаното.

В насоките съм посочил няколко цели, които преследват офертите. Можете да добавите и свои цели. Важното е в процеса на писане на офертата непрекъснато да се питате “Това, което възнамерявам да включа, помага ли за реализиране на някоя от целите?“. Ако отговорът е НЕ, по-добре не го правете – няма смисъл да утежнявате текста и да разсейвате читателя.

Ако нещо съм пропуснал или смятате, че част от написаното не е вярно или не е приложимо, пишете ми на stefandd@yahoo.com. Ще съм благодарен за всички коментари, като полезните допълнения ще включа в следващите версии на насоките за писане на оферти.

Изтеглете Offer_writing_guide_ver1.pdf

Успех!

PS: Ако имате въпроси или идеи, които искате да споделите, използвайте страницата за контакти.

Stefan Dimitrov
Stefan Dimitrov
Над 25 години опит като главен маркетинг директор на водещи компании в областта на информационните технологии и дистрибуцията на медицински изделия, консултант по продажби и маркетинг на малки и средни компании, обучител по продажби и маркетинг. Вярвам, че маркетингът е смесица от наука, изкуство и късмет! Със сигурност има много общи научни правила и принципи, които са в основата на всеки маркетингов проект, но изкуството е в начина, по който те се комбинират и прилагат, защото няма универсална формула за успех. Късметът винаги е важен...

Други статии

КАТЕГОРИИ

Подобни статии