Как се пишат оферти, които продават

Този пост е е ключов за категорията “Продажби”, защото писането на оферти е една от трудните страни на търговската дейност. За да постигнете успех при продажби лице-в-лице можете да използвате богат арсенал – демонстрационни материали, личен чар, словесно майсторство, умение да насочвате комуникацията в желана посока и др. Писмената оферта обаче обикновено се разглежда във ваше отсъствие и съвсем не е сигурно как точно ще реагират клиентите т.е. много по-трудно е да ги накарате да разсъждават в правилната посока.

Съветите в материала за изтегляне Offer_writing_guide_ver1.pdf са предназначени за продавачи и се отнасят точно за писмените оферти, защото моите наблюдения показват, че мнозина търговци имат сериозни пропуски именно в тази област.

В този вид насоките са най-подходящи за писане на оферти за продажба на (сложни) технологични решения, но спокойно можете да ги използвате за всякакви продукти и услуги. Достатъчно е да адаптирате творчески написаното.

В насоките съм посочил няколко цели, които преследват офертите. Можете да добавите и свои цели. Важното е в процеса на писане на офертата непрекъснато да се питате “Това, което възнамерявам да включа, помага ли за реализиране на някоя от целите?“. Ако отговорът е НЕ, по-добре не го правете – няма смисъл да утежнявате текста и да разсейвате читателя.

Ако нещо съм пропуснал или смятате, че част от написаното не е вярно или не е приложимо, пишете ми на stefandd@yahoo.com. Ще съм благодарен за всички коментари, като полезните допълнения ще включа в следващите версии на насоките за писане на оферти.

Изтеглете Offer_writing_guide_ver1.pdf

Успех!

PS: Ако имате въпроси или идеи, които искате да споделите, използвайте страницата за контакти.

За Stefan Dimitrov

Close to 15 years experience as Chief Marketing Officer of leading IT companies (wholesalers, system integrators and independent software vendors), Sales & Marekting consultant of SMB companies, Sales & Marketing trainer I do believe that marketing is a mix of (1) art, (2) science and (3) a piece of good luck! For sure there are many common scientific rules and principles that lie at the roots of every marketing project, but the art is in the way they are combined and implemented because there is no any universal formula for success. Good luck is always important...
Публикувано в Продажби с етикети , , , , , , . Постоянна връзка.

6 Responses to Как се пишат оферти, които продават

 1. Много добре си го написал, и ще трябва да се прочете поне 3 пъти
  Благодаря!

 2. Това определено изисква вникване в материята и е много полезно 🙂
  Благодарности, че го предоставяш!

 3. Lex каза:

  Определено всичко написано е полезно и интересно.
  Благодаря ти Стефан!

  • Stefan Dimitrov каза:

   Привет и добре дошла в блога 🙂
   Радвам се, че публикацията за писането на оферти ти е допаднала и ти пожелавам да успееш с нейна помощ да правиш по-добре онова, с което се занимаваш.

 4. Много полезен материал,
  Благодаря 🙂

  • Stefan Dimitrov каза:

   Здравейте Таня,
   Радвам се, че сте намерила полезни идеи в публикацията за офертите – пожелавам експериментите с тях да Ви донесат много изгодни сделки и доволни клиенти 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.