Грамотността – инструмент за “сглобяване” на мечти

booksПубликациите ми “Как се пише искане за спонсорство” и “Как се търси спонсор” се оказаха сериозен “дразнител” и читатели ежедневно ми изпращат запитвания, идеи, молби за помощ, както и някои уникални бисери, един от които провокира този пост.

Преди няколко дни в пощенската си кутия намерих писмо, което копирам без промени (махнах само личните данни):

Казвам се ХХХХХХХХХХХ на 15годишна съм в гр.варна живущта учя в гр девня 9клас съм в дом за сераци съм лишени от радителски грижи “Книгиня Надежда” търся спонсор зо финанси които да ме спонсонирва съшто така нуждая се от брекити за връска с мене може да ме подърсите на номер ХХХХХХХХ ако съм одобрена разбира се.
Влагодаря Ве Предварително

Нека приемем, че писмото не е някаква тъпа шега – това ми беше първата реакция, но после реших, че животът е пъстър и девойката съвсем сериозно ми е писала за нуждите си. Няма спор, че ако от малък съдбата ти е отредила да живееш без родителска подкрепа, много по-трудно можеш да постигнеш мечтите си и да имаш “добър живот” все едно как разбираш съдържанието на това понятие. Ако се неграмотен обаче, шансовете ти намаляват драстично!

Ние хората сме социални животни, живеем в групи и това изисква да общуваме непрекъснато помежду си. Колкото по-добре комуникираме, толкова по-успешно реализираме желанията си. Сигурно някой ще оспори това твърдение с аргумент, че с груба сила и/или хитрост може да се заграби “добър живот”. Не се сещам обаче за много грабители, които са се радвали спокойно и до дълбоки старини на придобитото с насилие…

Аз съм ентусиаст да обяснявам за важността на грамотността в комуникацията и на доброволчески начала да обучавам деца – ако някой знае за подходяща читава инициатива, към която мога да се присъединя, нека сподели.

За Stefan Dimitrov

Над 25 години опит като главен маркетинг директор на водещи компании в областта на информационните технологии и дистрибуцията на медицински изделия, консултант по продажби и маркетинг на малки и средни компании, обучител по продажби и маркетинг. Вярвам, че маркетингът е смесица от наука, изкуство и късмет! Със сигурност има много общи научни правила и принципи, които са в основата на всеки маркетингов проект, но изкуството е в начина, по който те се комбинират и прилагат, защото няма универсална формула за успех. Късметът винаги е важен...
Публикувано в Комуникация, Обучение с етикети , , . Постоянна връзка.

2 Responses to Грамотността – инструмент за “сглобяване” на мечти

  1. Бай Пуй каза:

    Наистина жалко, че грамотността в наши дни се свежда най-вече до базова компютърна грамотност и тук-там грамотност как се слага правилно презерватив.

    А относно някаква читава инициатива, по-скоро погледа ми е песимистичен. Нещо много станаха гладните, дето не уважават “безплатната въдица”, някои дори се цупят и на рибата дадена на готово, че не е приготвена както трябва.

  2. Ramires каза:

    Аз Буки Веди Глагол Добро Есть Живете…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.