Грамотността – инструмент за “сглобяване” на мечти

booksПубликациите ми “Как се пише искане за спонсорство” и “Как се търси спонсор” се оказаха сериозен “дразнител” и читатели ежедневно ми изпращат запитвания, идеи, молби за помощ, както и някои уникални бисери, един от които провокира този пост.

Преди няколко дни в пощенската си кутия намерих писмо, което копирам без промени (махнах само личните данни):

Казвам се ХХХХХХХХХХХ на 15годишна съм в гр.варна живущта учя в гр девня 9клас съм в дом за сераци съм лишени от радителски грижи “Книгиня Надежда” търся спонсор зо финанси които да ме спонсонирва съшто така нуждая се от брекити за връска с мене може да ме подърсите на номер ХХХХХХХХ ако съм одобрена разбира се.
Влагодаря Ве Предварително

Нека приемем, че писмото не е някаква тъпа шега – това ми беше първата реакция, но после реших, че животът е пъстър и девойката съвсем сериозно ми е писала за нуждите си. Няма спор, че ако от малък съдбата ти е отредила да живееш без родителска подкрепа, много по-трудно можеш да постигнеш мечтите си и да имаш “добър живот” все едно как разбираш съдържанието на това понятие. Ако се неграмотен обаче, шансовете ти намаляват драстично!

Ние хората сме социални животни, живеем в групи и това изисква да общуваме непрекъснато помежду си. Колкото по-добре комуникираме, толкова по-успешно реализираме желанията си. Сигурно някой ще оспори това твърдение с аргумент, че с груба сила и/или хитрост може да се заграби “добър живот”. Не се сещам обаче за много грабители, които са се радвали спокойно и до дълбоки старини на придобитото с насилие…

Аз съм ентусиаст да обяснявам за важността на грамотността в комуникацията и на доброволчески начала да обучавам деца – ако някой знае за подходяща читава инициатива, към която мога да се присъединя, нека сподели.

За Stefan Dimitrov

Над 25 години опит като главен маркетинг директор на водещи компании в областта на информационните технологии и дистрибуцията на медицински изделия, консултант по продажби и маркетинг на малки и средни компании, обучител по продажби и маркетинг. Вярвам, че маркетингът е смесица от наука, изкуство и късмет! Със сигурност има много общи научни правила и принципи, които са в основата на всеки маркетингов проект, но изкуството е в начина, по който те се комбинират и прилагат, защото няма универсална формула за успех. Късметът винаги е важен...
Публикувано в Комуникация, Обучение с етикети , , . Постоянна връзка.

2 Responses to Грамотността – инструмент за “сглобяване” на мечти

  1. Бай Пуй каза:

    Наистина жалко, че грамотността в наши дни се свежда най-вече до базова компютърна грамотност и тук-там грамотност как се слага правилно презерватив.

    А относно някаква читава инициатива, по-скоро погледа ми е песимистичен. Нещо много станаха гладните, дето не уважават “безплатната въдица”, някои дори се цупят и на рибата дадена на готово, че не е приготвена както трябва.

  2. Ramires каза:

    Аз Буки Веди Глагол Добро Есть Живете…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.