понеделник, май 20, 2024

Как да стана отново здрав и силен?

Сподели

В предишната публикация “Искаш ли да си отново здрав и силен?” споделих какво открих в търсенето на начин не само да възстановя здравето си, но и да запазя постигнатото.

Сега ще ви представя идеи какво можете да направите на практика.

Bez_bolkaАко нямате никаква представа от къде да започнете, поне намерете и прочетете книгата “Без болка” от Роджър Гитинс, Пийт Егоскю, ISBN 978-954-28. В нея ще намерите съвети за справяне с различни проблеми на опорно-двигателния апарат и причинените от тях изменения в други органи и системи. Дори да нямате проблеми с опорно-двигателния апарат, лесните за изпълнение упражнения ще ви помогнат да постигнете и запазите правилна стойка на тялото, което е важна основа за лечение на други проблеми.

Petimata_tibetciДруги лесни за изпълнение упражнения в домашни условия са описаните от Кристофър Килам в книгата му “Петимата тибетци“, ISBN 9544740813. В началото всичко изглежда трудно, но можете да започнете с по-малко повторения и по-малка амплитуда на движенията и постепенно да се приближавате до препоръчваната форма на изпълнение.

Междувременно можете да проучите и да изберете някоя от утвърдените системи за физическо, умствено и духовно развитие (забележете, че пак става дума за комплексен подход към заниманията).

Без да претендирам за експертно мнение, бих ви препоръчал да търсите система, която ви допада, измежду: индийска йога, източни бойни изкуства или учението на Петър Дънов (сигурно има и други, но аз нямам достоверна информация за тях). Това са наистина комплексни системи, които гарантирано дават впечатляващи резултати при правилна практика.

Тази препоръка не означава, че не бива да практикувате любим спорт, да ходите на фитнес, пилатес, аеробика, каланетика, тае-бо или някаква друга модерна форма на физическа активност. Личното ми мнение е, че всички тези занимания се фокусират основно върху движението на тялото, малко върху дишането (колкото да помогне за изпълняване на упражненията) и почти никак върху храненето, личната хигиена и мисленето. Ако се стремите към цялостно оздравяване, ще трябва да комбинирате въпросните занимания с нещо, което да попълни вашите знания и умения.

Не забравяйте, че сред последователите и почитателите на всяка древна или модерна система има куп шарлатани, самозванци и самообявили се за учители и “наследници на традицията”. С малко повече внимание, критична оценка и мнение на други практикуващи ще отсеете хората, които наистина разбират какво правят и могат да ви помогнат.

Намерете компетентен инструктор и помолете за съвет. Ако не сте готови за групови занимания, можете да първо практикувате някои прости упражнения самостоятелно удома, за да укрепнете. После се присъединете към група за начинаещи и т.н. Груповите занимания са препоръчителни, защото имат както дисциплиниращ ефект, така и ентусиазират и насърчават посредством общото настроение в групата и индивидуалните постижения на най-добрите.

Не е проблем ако не вярвате в съществуването на нематериални енергийни канали и енергийни центрове в човешкото тяло, универсална жизнена сила или други елементи на някоя от системите (особено източните). Важно е да практикувате упорито и редовно началните физически упражнения и ще получите облекчение и разбиране какво да правите по-нататък.

Ако страдате от остра форма на някакво заболяване или сте твърде обездвижени, търсете занимания под ръководството на вещ инструктор. В началото започнете с възстановяване на нормалните функции на тялото (вътрешни органи, стави, сухожилия, мускули и т.н.) посредством най-елементарни движения и натоварвания, които постепенно се увеличават и усложняват. В никакъв случай не се хвърляйте веднага в чести интензивни тренировки за напреднали, защото най-вероятно ще получите травми и ще се обезсърчите.

Време е за малка илюстрация 🙂

Вероятно ще тръгнете от тук:

yoga_basic  или wushu-basic

А ето къде можете да стигнете, за да продължите после към нови вълнуващи преживявания:

yoga_advanced или wushu-advanced

По пътя към здравето със сигурност ви чакат редица препятствия – ето някои от първите, пред които ще се изправите:

Аз нищо не разбирам. Как тогава да се оправя сам?
Чети и питай. Ако нямаш пари за книги, поискай назаем от приятели или се запиши в библиотека. Намери единомишленици и разменяй с тях идеи и впечатления от заниманията си.

Нямам време!
Тук отговорите са два: (1) В казармата офицерите в отговор на оправданието за липса на време питаха “Спал ли си?” и, като отвърнеш с ДА, захлупваха с “Е как така не си имал време щом си спал?” и (2) Какво по-важно има от здравето, щом при сериозно заболяване и смърт всичко друго става безсмислено?

Нямам пари, за да платя на експерти за съвети.
Има много добри хора, които ще ви напътстват и без пари или срещу някакви услуги, които можете да осигурите. Потърсете ги.

Нямам пари/време/възможност да посещавам групови занимания.
Можете да се занимавате и у дома, като започнете с по-прости неща – елементарни комплекси от упражнения – физически и за умствена концентрация. Ако имате желание и сте постоянни, след като отбележите напредък, ще се изненадате от това как ще се появят нови възможности да продължите.

Всичко изглежда ужасно трудно – никога няма да се науча
Тук ще цитирам един приятел, които обича да казва, че с постоянство и многократни повторения всичко е възможно. Помислете само какво коства на едно бебе да се научи да ходи – упражнения за крайниците, пълзене, клатушкания, падания и удряния. След няколко месеца опити обаче хлапетата не само се научават да ходят, ами започват да правят всичко на бегом 🙂 Ще се изненадате на какви неща сте способни, ако вложите жар и упоритост в заниманията.

Убеден съм, че ако наистина искате да сте отново здрави и жизнени, ще намерите вашия начин да се справите.

Успех!

Stefan Dimitrov
Stefan Dimitrov
Над 25 години опит като главен маркетинг директор на водещи компании в областта на информационните технологии и дистрибуцията на медицински изделия, консултант по продажби и маркетинг на малки и средни компании, обучител по продажби и маркетинг. Вярвам, че маркетингът е смесица от наука, изкуство и късмет! Със сигурност има много общи научни правила и принципи, които са в основата на всеки маркетингов проект, но изкуството е в начина, по който те се комбинират и прилагат, защото няма универсална формула за успех. Късметът винаги е важен...

Други статии

КАТЕГОРИИ

Подобни статии