сряда, април 24, 2024

Искаш ли да си отново здрав и силен?

Сподели

back-painСигурен съм, че всеки, който води “модерен градски живот” рано или късно започва да усеща разни физически болежки и умора. Ако не обръщаме внимание на тези сигнали, с времето болките стават повече на брой и по-силни, а липсата на жизненост – по-осезаема. Какво правим обичайно в тази ситуация? Отиваме за съвет при лекар. Той предписва лекарства, а ние разчитаме на тях, за да премахнем болката и да сме отново във “форма”, защото работата и семейните ангажименти не търпят отлагане. Продължаваме да живеем по старому и идва момент, в който се появяват нови здравословни проблеми, често по-болезнени и по-тежки. Пак отиваме при лекар, получаваме нова рецепта и всичко се повтаря…

Тази публикация е за онези, които търсят начин да излязат от спиралата на задълбочаващи се здравословни проблеми и да бъдат отново жизнени и щастливи. Дълго се чудих дали има смисъл да пиша подобен текст, защото множество авторитети вече са издали безброй статии, книги и филми със съвети за постигане на телесно и душевно здраве. В крайна сметка реших да го публикувам, защото на колкото повече места могат да се намерят идеи за оздравяване, толкова е по-голям шанса някой търсещ да попадне на тях…

Още в началото искам да направя едно важно уточнение – в текста споделям изцяло лично мнение, което не може да се счита за безусловна рецепта за постигане на цветущо здраве. По-скоро искам да дам идеи за размисъл и нека всеки сам реши какво и как да направи за себе си.

Поне от 20 години аз имам прогресиращи проблеми с опорно-двигателния апарат и в търсене на лек преминах през консултации със светила във всички възможни области на “съвременната медицина”, които имат отношение към моя случай. Пих/мазах разни лекарства, подлагах се на физиотерапия, но … не постигнах никакво подобрение.

Започнах да експериментирам с “алетрнативна медицина”. Скоро броих различните лечители, при които съм ходил, и стигнах до четиринадесет  – биоенерготерапевти, рейки майстори, чакръкчии и дипломирани кинезитерапевти, хомеопати, иглотерапевти, практикуващи квантова трансформация, както и някои доста по-странни начини за лечение. При някои от тях усетих частично подобрение, но за жалост само временно.

След дългогодишно “викане на Неволята” реших да си помогна сам, намерих си занимание, което ми носи удоволствие и изцеление и мисля, че най-сетне разбрах някои неща, които ще споделя с вас.

Аз вярвам в идеята, че човешкото тяло се е формирало в далечното минало, когато е било важно хората да са подвижни и издръжливи – било, за да хванат нещо за ядене, било, за да не бъдат изядени. Тогава движението е било в основата на физическото оцеляване. С развитието на “цивилизацията” се задълбочила уседналостта, а все по-голяма голяма част от професиите започнали да изискват стоене/седене часове наред в затворени помещения пред една машина/маса/бюро. Загубил се ежедневния контакт с дивата природа и движението замряло, а заедно с него изчезнали подвижността и издръжливостта на хората и се появили “болестите на цивилизацията”. Не изглежда обаче тялото да е еволюирало кой знае колко, за да се приспособи с уседналостта…

Мое дълбоко убеждение е, че трябва да върнем движението в живота си, ако искаме да станем отново здрави и жизнени.

Според мен, освен разбирането, че движението е важно, има още няколко основополагащи идеи, чието разбиране улеснява обратния път към здравето. Ето ги представени накратко:

1. Движение не означава “какво да е движение”.

Според мен е илюзия да мислите, че ако (редовно) тичате в парка, плувате, играете футбол, карате колело, танцувате латино или народни танци и пр. ще постигнете комплексен ефект – устойчиво здраве и и жизненост. Всяко от изброените занимания предполага специфично натоварване т.е. развива някои органи и системи, за да може тялото да посрещне въпросните предизвикателства. А какво става с останалите органи и системи? А какво става с натрупаните (придобити) проблеми?

Аз мисля, че когато става дума за осъзнато “оздравяване”, трябва внимателно да се отстранят първо съществуващите дефекти (заболявания и изменения) и после да се работи върху укрепване на тялото и ума, за да се стабилизира и запазите постигнатото. Това не значи, че трябва да се откажете от плуването, футбола, тениса, танците и другите начини за спортуване. Ако не сте професионални спортисти, спокойно можете да се занимавате за удоволствие, НО трябва да комбинирате тези специфични натоварвания с други, така че да постигнете баланс и хармонично развитие.

Под “движение” аз разбирам утвърдена система, която най-малко включва методика и упражнения за:

  • възвръщане на амплитудата на движение на всички стави;
  • възвръщане на еластичността на всички сухожилия;
  • възвръщане на силата във всички мускули;
  • възпитаване на ума да се концентрира върху едно нещо за продължително време.

2. По-добре да инвестирате в естествена профилактика, отколкото в лечение.

В публичното пространство много се говори за здравеопазване с фокус върху лечението на вече болни хора, но малцина обсъждат профилактиката, а още по-малко – естествената профилактика (без ваксини и други изкуствено синтезирани медикаменти). Не знам дали това се дължи на незнание или на велика конспирация на фармацевтичната индустрия в комбина с лекарите, но е факт.

Естествената профилактика включва комбинация от мислене, движение, хранене и дишане. Темата обаче е твърде обширна и тук няма да влизам в детайли.

3. Лесно и бързо трайно изцеление не съществува.

“Абра-ка-дабра и вече си здрав” се случва само на героите в народните приказки и митовете.

В живия живот съществува лесно временно облекчение на симптомите. С изключение на уврежданията от инциденти, болестите не идват изненадващо. Често всичко започва с “безобидни” сигнали, на които дори не обръщаме внимание. После симптомите стават по-настойчиви и болезнени и накрая се стига до някаква форма на криза, която изисква спешна намеса за да се опази живота на пациента или да се предотвратят трайни увреждания на здравето му.

“Лекуването” на симптоми обаче (за жалост твърде разпространено в “съвременната” медицина) е толкова налудничаво занимание, колкото при пожар в една от стаите на дома ви да затворите вратата към това помещение и да вярвате, че сте се справили с проблема, защото вече не го усещате.

За да постигнем трайно изцеление и устойчиво цветущо здраве, трябва да полагаме непрекъснати усилия – да разберем принципите на здравословния живот, да открием причините за настоящите си заболявания и неразположения, да намерим сили и време за занимания, с които да възстановим изначалното си здраве и жизненост, а после – да ги опазим във времето. Това е дълъг и труден процес, но пък наградата си заслужава 🙂

Сигурно ще възразите, че има случаи на мигновено (чудодейно) изцеление. Прави сте, но аз вярвам, че това рязко оздравяване с помощта на външна намеса (лечител, светец, чудотворно място или предмет и пр.) идва само при онези, които вече са извървели своя път към здравето и имат нужда от последен подтик, за който сами нямат сили и знания.

4. За трайно излекуване има нужда от някаква промяна в начина на живот.

Няма как да се изцери заболяване без да се премахнат причините за него – физически, емоционални, ментални и др. Намирането на тези причини никак не е лесно и понякога предлага големи изненади, защото едно неразположение може да бъде причинено от нещо, за което дори не подозираме, че има връзка с болестта. Можем да търсим причините сами, а можем да получим съвет и от лекар/лечител, чиято практика почива на холистичен подход към лечението.

Няма универсална рецепта за това каква промяна в живота ви ще изисква лечението – може да става дума за мисловна нагласа, за някой вкоренен навик, за храненето ви, за стойката на тялото по време работа и още какво ли не. В началото всичко изглежда твърде абстрактно, невероятно или объркано, но с упорито търсене на причините посредством наблюдение, консултации със специалисти и размишление рано или късно ще разберете къде се корени даден проблем.Bolestta_kato_pat

Ако искате да задълбаете в темата, една интересна гледна точка дава книгата “Болестта като път” на Торвалд Детлефсен и Д-р Рюдигер Далке, ISBN 9544744525.

5. Истинското лечението е комплексно

Ние сме сложно устроени същества, в които протичат различни взаимосвързани процеси. Ключовата дума е “взаимосвързани”. Аз вярвам, че нищо, от това което се случва с нашето тяло, емоции и мисли, не е изолирано явление. Точно обратното. Всяка промяна е причинена от нещо, а самата тя води до други промени. Ако искаме да оздравеем и да останем здрави, ще трябва да се научим (постепенно) да разбираме взаимовръзките в нашия живот и избираме (само) онези действия, които ще ни осигурят здраве и жизненост.

Докато не се научим да се справяме сами (ако въобще някога се научим), при здравословни проблеми е добре да търсим съветите на лекари и лечители, чиято практика почива на разбирането за комплексно лечение.

Нека не бъркаме комплексното лечение с овладяването на някаква кризисна ситуация (травми от инциденти, инсулти, инфаркти, отравяния и др. животозастрашаващи състояния). Съвременната медицина е постигнала много в справянето с такива проблеми, но след като животът е вън от опасност, пак възниква необходимостта от комплексни действия за цялостно възстановяване на здравето.

Комплексното лечение включва някаква комбинация от лечебни вещества, които стимулират оздравителните процеси, лична хигиена, движение, дишане, хранене и мислене.

***

Сигурно вече се питате от къде да започнете и с какво да се занимавате, за да възстановите здравето си – прочетете следващата публикация “Как да стана отново здрав и силен?

Stefan Dimitrov
Stefan Dimitrov
Над 25 години опит като главен маркетинг директор на водещи компании в областта на информационните технологии и дистрибуцията на медицински изделия, консултант по продажби и маркетинг на малки и средни компании, обучител по продажби и маркетинг. Вярвам, че маркетингът е смесица от наука, изкуство и късмет! Със сигурност има много общи научни правила и принципи, които са в основата на всеки маркетингов проект, но изкуството е в начина, по който те се комбинират и прилагат, защото няма универсална формула за успех. Късметът винаги е важен...

Други статии

КАТЕГОРИИ

Подобни статии