понеделник, май 20, 2024

Как се пише професионална автобиография, която да бъде забелязана

Сподели

Преди няколко дни приятел ми разказа любопитна история от конкурс за подбор на пътуващи търговци в компанията му, която се занимава с дистрибуция на храни и напитки. Една от кандидатурите била на жена и включвала:
– писмо с данни за контакт и един единствен абзац: “Дайте ми само 15 мин. и ще ви покажа на какво съм способна!“;
– 3 бр. снимки в цял ръст – облечена, разсъблечена и полугола.
Тази кандидатура със сигурност е забелязана, но мислите ли, че дамата е била поканена на интервю за търговски представител?

Съветите към търсещите работа са тема, която се радва на постоянен интерес (особено във времена като сегашните, когато безработицата расте). За това как да подготвите “неустоима” автобиография и мотивационно писмо, как да се подготвите за интервю и как да се държите по време и след него има изписани стотици хиляди страници. За съжаление голяма част от тези публикации определено са посредствени.

Скоро попаднах на “Десет златни правила за перфектна автобиография” – една НАИСТИНА интересна и полезна статия, публикувана от Тодор Христов, управител на Сита Мениджмънт Консулт ООД, в блога на компанията www.novavizia.com.

Много ми допадна отношението на автора към автобиографията – като търговски инструмент. Изцяло споделям тази гледна точка и вярвам в ползата от такъв подход. Аз лично намирам някои от съветите за спорни, но това осигурява великолепна възможност за експерименти, така че всеки да открие за себе си работещо решение – едно е да кандидатствате за изпълнителски позиции, друго – за експертни, а трето – за мениджърски.

Поздравления за г-н Христов за публикацията, а на вас пожелавам да намерите мечтаната работа, следвайки неговите съвети.

Ако имате въпроси или идеи, които искате да споделите, използвайте страницата за контакти.

Успех!

PS Вижте за допълнителна информация и публикацията “Какво наистина искат да видят специалистите по подбор във вашата автобиография?

Stefan Dimitrov
Stefan Dimitrov
Над 25 години опит като главен маркетинг директор на водещи компании в областта на информационните технологии и дистрибуцията на медицински изделия, консултант по продажби и маркетинг на малки и средни компании, обучител по продажби и маркетинг. Вярвам, че маркетингът е смесица от наука, изкуство и късмет! Със сигурност има много общи научни правила и принципи, които са в основата на всеки маркетингов проект, но изкуството е в начина, по който те се комбинират и прилагат, защото няма универсална формула за успех. Късметът винаги е важен...

Други статии

КАТЕГОРИИ

Подобни статии