понеделник, май 20, 2024

Какво наистина искат да видят специалистите по подбор във вашата автобиография?

Сподели

Забелязвам в статистиката на посещенията в блога, че публикацията “Как се пише професионална автобиография, която да бъде забелязана” е една от най-четените. Може само да ме радва, че има все повече хора, които полагат усилия да подобрят представянето си в търсене на нова работа.

Преди няколко дни попаднах на още нещо интересно по темата “подготовка на автобиография” – съветите на Indiana Logan, Senior Recruitment Consultant at the Graduate Recruitment Bureau, публикувани в статията What Recruiters Really Want to See on Your CV (“Какво наистина искат да видят специалистите по подбор във вашата автобиография?”).

Преди да ви разкажа какво намирам за ценно в тази публикация, нека направя едно уточнение – под “CV” ще имам предвид документи за кандидатстване. На практика има множество варианти за подаване на различни комбинации от документи – от един електронен формуляр в интернет до комплект печатни материали. В зависимост от случая ще трябва да намерите начин да адаптирате представянето си, за да постигнете желания резултат т.е. да ви поканят на интервю. В тази връзка ви предлагам три препоръки, инспирирани от публикацията на г-жа Логан:

1. Четящият специалист по подбор трябва да може бързо да разбере, че отговаряте точно на изискванията за умения и опит, които работодателят очаква (обикновено са посочени в обявата за свободна позиция).

Задачата на този етап е да не отпаднете заради несъответствие и да се доберете до интервю. Това всъщност съвсем не означава, че наистина отговаряте точно на всички изисквания. Важно е да създадете впечатление, че ги удовлетворявате. Ако някои от изискванията не са критични за длъжността и успеете по време на интервютата да убедите бъдещия си работодател, че вие сте “правилния избор”, много вероятно е да назначат точно вас.

Ето един пример буквално от вчера.  Помогнах на една изключително интелигентна и енергична студентка в Австрия да си подготви документи за кандидатстване за стаж в UniCredit Bank Austria. Нейното голямо притеснение беше, че отговаря на почти всички очаквания, но изучава специалност, която не е сред посочените в задължителните изисквания. Аз обаче добавих един абзац в придружителното писмо, с който “създадох” връзка между специалността на дамата и очакванията на работодателя.

И днес получих съобщение от щастливата студентка, в което тя цитира мейл на банката:

“Dear XXX, we would like to invite you for the job interview as intern in CEE HR @ Bank Austria” (Скъпа ХХХ, бихме желали да ви поканим за интервю за стажант в CEE HR @ Bank Austria).

Дали девойката ще успее да се пребори за желания стаж? Няма гаранция, но важното е, че успя да впечатли специалистите по подбор и да си уреди интервю…

2. Търсете личен контакт с експерта, който ще разглежда документите за позицията, за която кандидатствате.

Усещам, че ако вие се занимавате с подбор и четете това, започвате да настръхвате и вече имате куп аргументи срещу подобен съвет 🙂

Нека припомня тезата, че кандидатстването за работа е своеобразна продажба, при която кандидатът продава своите знания, умения и опит.

Представете си, че вашите автобиография и мотивационно писмо всъщност са оферта т.е. част от процеса на продажба. Всеки добър търговец ще ви каже, че за да направите успешна сделка е необходимо:

  • да съберете предварителна информация, по възможност в непосредствен разговор (среща или телефонно обаждане) с купуващия, и да подготвите оферта специално за случая;
  • след като изпратите офертата, да се свържете с купувача и да се уверите, че той я е получил, прочел и разбрал, а не да чакате да ви потърсят, ако са счели предложението ви за интересно;
  • да отговорите на някои възражения или съмнения и да акцентирате на силните страни на офертата си.

Специално за подготовката на оферти написах отделна публикацията “Как се пишат оферти, които продават“. Ако ви е интересно, погледнете и с един по-творчески прочит ще можете да подобрите значително вашите документи за кандидатстване за нова работа.

Описаното от г-жа Логан много напомня на този процес и включва съвсем практични съвети – например за ползване на средствата на LinkedIn за връзка със специалиста подбор и привличане на вниманието му към вас и вашата кандидатура.

Особено за експертни и мениджърски позиции, личен контакт с онези, които ще разглеждат документите на кандидатите, е силно препоръчителен (пък било то и по e-mail или чрез LinkedIn връзка).

Личният контакт ще помогне да ви забележат и може да ви даде полезна информация за развитието на конкурса. Сигурно вече се питате за какво толкова ще си “говорите” със специалиста подбор. Ето няколко идеи, които можете да интерпретирате в телефонни разговори, e-mail или LinkedIn съобщения:

  • уверете се, че кандидатурата ви е получена;
  • уверете се, че документите ви са разгледани;
  • (за експертни и мениджърски позиции) попитайте дали има нужда да представите по-подробна инфрмация относно вашите знания, умения и опит;
  • попитайте за развитието на конкурса с аргумент, че сте изправени пред избор между различни алтернативи, но въпросната позиция е приоритет за вас и бихте желали да разберете резултата от кандидатстването преди да вземете окончателно решение (Внимание! За ниски позиции, които не изискват специализирани знания и умения, това не е добър аргумент);
  • информирайте екипа по подбор, ако междувременно се е случило нещо важно, което ще “работи” във ваша полза – дипломиране, сертифициране, започване/завършване на ключов проект и т.н.

Мислете творчески! Хората, които оценяват кандидатурите, често трябва да прегледат десетки или стотици заявления, голяма част от които са на неподходящи хора. Ако смятате, че това е “вашата” работа или на всяка цена трябва да я получите, търсете начин да улесните специалистите по подбор без да им досаждате излишно…

3. Използвайте езика на работодателя, за да го впечатлите.

Всяка организация има своеобразен професионален жаргон, с който хората толкова са свикнали, че бързо разпознават “себеподобните” само от няколко изречения. Ако създадете впечатление за “свой” още с документите си за кандидатстване, после ще е значително по-лесно…

Задължително използвайте в придружителното писмо и автобиографията ключови думи и изрази от обявата за работа. Посетете интернет сайта на компанията и вземете още думи и фрази от страниците, които имат връзка с дейността, част от която е позицията.

Както казва г-жа Логан, някои работодатели използват софтуерни приложения и специализирани алгоритми, за да сканират документите на кандидатите (особено, ако са подадени в електронен вид), за да намерят онези, в които има максимално съответствие с изискванията в обявите. За да си осигурите място в “краткия списък” с одобрени за интервю, трябва да убедите и машините, че сте подходящи…

Нека се върнем на горния пример със студентката и кандидатурата й за стаж в банката. Друго нещо, което добавих в нейното придружително писмо, беше представяне на нейните желания за професионална кариера посредством перефраза на дейността на HR отдела (взех го от една корпоративна презентация на банката) и изискванията от обявата. Убеден съм, че това също помогна да я изберат за лично събеседване.

Мисля, че ще намерите и други интересни неща в What Recruiters Really Want to See on Your CV (“Какво наистина искат да видят специалистите по подбор във вашата автобиография?”), които ще ви помогнат да получите мечтаната работа.

Успех!

PS Прочетете още за подготовката на CV в публикацията “Как се пише професионална автобиография, която да бъде забелязана”.

Stefan Dimitrov
Stefan Dimitrov
Над 25 години опит като главен маркетинг директор на водещи компании в областта на информационните технологии и дистрибуцията на медицински изделия, консултант по продажби и маркетинг на малки и средни компании, обучител по продажби и маркетинг. Вярвам, че маркетингът е смесица от наука, изкуство и късмет! Със сигурност има много общи научни правила и принципи, които са в основата на всеки маркетингов проект, но изкуството е в начина, по който те се комбинират и прилагат, защото няма универсална формула за успех. Късметът винаги е важен...

Други статии

КАТЕГОРИИ

Подобни статии