понеделник, май 20, 2024

Как можете да използвате шоколад в маркетинговите си комуникации

Сподели

Аз обожавам шоколад! И не само аз…

Какво се случва, когато вкусим от този божествен деликатес? Безспорно най-силна е експлозията от усещания докато кубче прекрасен шоколад се топи върху езика*. Тези мигове на наслада отминават, но остава спомен…

Сетете се за някой от страхотните шоколади, които сте опитвали наскоро. Устата ви си спомни, нали? А спомнихте ли си повода, който ви осигури това изживяване? Сигурен съм, че в поне 4 от 5 случая в ума ви изникват образи и чувства. Това е идеята за ползване на шоколада за бизнес комуникация – (вероятно) всеки път, когато хората вкусят подобен шоколад, първо ще си припомнят вкуса, а после и повода, по който са опитали “вашето” шоколадово произведение (представяне на продукт, фирмено събитие, промоционална кампания и т.н.).

През септември 2011 г. заедно със Симеон Черешарски от “Ателие за ръчни шоколади Perfetta” планирахме специално събитие за маркетинг и ПР специалисти, по време на което да представим стройна концепция кога какви шоколадови произведения могат да се ползват, да разкажем за различните особености при избора на шоколадови продукти и да осигурим дегустация на място за илюстрация на идеите ни. По разни причини тази среща не се случи и остана за “когато й дойде времето”.

Ние със сигурност ще направим това събитие-представяне-дегустация, но реших да публикувам тук планираната презентация “Шоколадов маркетинг“, защото съм убеден, че ще ви е интересна най-малко по две причини:
– ще научите интересни неща за шоколада;
– ще провокира идеи какво можете да направите с шоколад, за да помогнете на бизнеса си.

Изтеглете PDF версията на “Шоколадов маркетинг” и проверете дали няма да ви споходи интересна идея как да си помогнете в бизнеса като впечатлите клиенти, партньори или служители.

А аз обещавам, че в подходящ момент ще изнесем презентацията на живо, но обогатена и подобаващо “илюстрирана” (разбирайте овкусена) с продуктите на Perfetta 😉

* Ето една идея как да се насладите по-пълноценно на усещанията при консумация на шоколад. Поставете в уста толкова, че да можете да задържите парченцето върху езика. Не дъвчете, а притиснете с език шоколада към небцето и оставете да се стопи. Бавно преглъщайте само стопената част и се концентрирайте върху вкуса и аромата. Една странична (но не маловажна) полза от това упражнение е, че така ще предпазите зъбите си. При дъвкане част от шоколада попада в трудно достъпни кухини и остава там дълго време без слюнката и храната да могат да я махнат, а в шоколада има захар и, ако тя е в допир със зъбния емайл продължително време, това увеличава риска от кариес!

Stefan Dimitrov
Stefan Dimitrov
Над 25 години опит като главен маркетинг директор на водещи компании в областта на информационните технологии и дистрибуцията на медицински изделия, консултант по продажби и маркетинг на малки и средни компании, обучител по продажби и маркетинг. Вярвам, че маркетингът е смесица от наука, изкуство и късмет! Със сигурност има много общи научни правила и принципи, които са в основата на всеки маркетингов проект, но изкуството е в начина, по който те се комбинират и прилагат, защото няма универсална формула за успех. Късметът винаги е важен...

Други статии

КАТЕГОРИИ

Подобни статии