сряда, юли 17, 2024

Майстори на шоколада – Мони и Ети

Сподели

Работата ми изисква непрекъснато да търся начини за създаване и укрепване на емоционалната връзка между клиентите и компанията, за която работя. Именно тази връзка позволява изграждане на здрави дългосрочни отношения и осигурява предимство при равни (или не съвсем) други условия в сравнение с конкурентите – ние сме “по-готиния” доставчик, който осигурява приятни емоции, и е удоволствие да се работи с нас.

Преди години проучвах различни потенциални изпълнители на поръчка за шоколадови изделия, които да използвам като корпоративни подаръци, и съдбата ме срещна със Симеон Черешарски (Мони) от “Ателие за ръчни шоколади Perfetta“. Мони е наследник на родова традиция в ръчната изработка на шоколадови продукти – чичо му има работилница в Гърция и сам е създал няколко оригинални рецепти (вишните в шоколад Гулас са неповторими), които завещава на племенника си. По-късно се запознах и с музата на Мони – Мариета (Ети), която е другото главно действащо лице в Perfetta.

Мони и Ети са изключително слънчеви и усмихнати хора, които разбират мно-о-о-го от шоколад и са отдадени на работата си. Те са сред редките примери на късметлии, които се занимават професионално с онова, което обичат, и го правят с голямо удоволствие.

Фактът, че шоколада се харесва почти на всички*, е причина да го използвам за най-разнообразни цели – корпоративни подаръци за различни поводи (годишнини, Великден, Коледа), ВИП подаръци за специални клиенти и партньори, подаръци в търговски промоции, награди в (търговски) състезания, индивидуални подаръци за служители на компанията, лични подаръци за специални хора и т.н.

По-голямата част от тези идеи реализирах точно с Perfetta, защото:

– ВИНАГИ спазват сроковете за доставка;

– използват само висококачествени продукти и няма “изненади” във вкусовите качества и визията на изделията;

– генерират оригинални идеи за форма, цвят, вкус и опаковка на изделията според конкретния случай;

– мислят творчески, а не според принципа: “Кажи какво искаш и ще ти го направим”;

– вманячени са на тема детайл и качество и никога няма да доставят на клиент продукт, който самите те не одобряват;

– винаги проверяват дали клиентът е доволен и техните продукти изпълнили ли са задачата си;

– Мони и Ети са усмихнати и позитивни хора, с които е приятно да се общува.

Майсторите на Perfetta правят някои УНИКАЛНИ неща, които нямат алтернатива в България.

Водени от принципите да изработват продукти само от натурални суровини, те разработиха технология за екстракция и стабилизиране без консерванти на натурален извлек от сурови плодове или растения, който използват за създаване на бонбони, пълнежът на които има фантастични плодови/растителни нотки. Ето само някои от вкусовете, които можете да поръчате: ананас, круша, малина, кайсия, маракуя, ягода, манго, лайм, джинджифил, мащерка. Имах възможността да опитам в ателието бонбони както с натурален плодов извлек, така и от други производители (също много добри шоколатиери), но с плодова есенция – разликата е „от земята до небето“! Технологията на Мони придава на бонбоните фина плодова или растителна нотка, която се усеща при бавно разтапяне върху езика и провокира съзнателното й търсене, което увеличава насладата при консумация.

Второто много впечатляващо нещо при Perfetta е използването на шоколад със специфични характеристики за съчетанията с различните плодови и растителни вкусове. Търсенето на интересни видове шоколад отвежда Мони и Ети при най-добрите италиански производители на суровина за шоколатиери, като аз лично имах възможност да дегустирам както високачествени шоколадови блендове, така и (внимание!) шоколад, произведен от какаови зърна от една област (т.нар. Single Origin).

Single Origin има три варианта:

– Single Country – една страна
– Single Region – един географски регион
– Single Estate – една ферма

В таблицата са посочени различните Single Origin шоколади (колона “Product”), които които предлага Luker:

https://www.lukerchocolate.com/wp-content/uploads/2023/07/selected-origins-caracteristics-products.png

Perfetta използват такива селектирани шоколади с произход от Перу, Еквадор, Мадагаскар и други екзотични дестинации. Всеки от тях има специфични вкусови нюанси по подобие на вината, произведени от грозде с произход от едно лозе. Впечатлен съм от страстта и уменията на Мони да жонглира с тези вкусове докато постигне онази комбинация, която позволява едновременно да се усещат отчетливо както по отделно шоколада и вкуса-акцент (плод, напитка или друг), така и неповторимия общ вкус на бонбона.

За почитателите на шоколада, които са на веган диета, Perfetta предлага бонбони без никакви животински продукти – за млечния шоколад се използва овесено мляко, а за овкусения пълнеж – кокосово мляко.

Явно не само аз съм почитател на Perfetta, защото техни продукти многократно използват в свои събития и кампании: МТел, bTV, Райфайзен Банк, Първа Инвестиционна Банка, Банка Пиреос, Емпорики Банк, Геотехмин и много други организации и частни лица.

Разбира се, че шоколадовите изкушения на Мони и Ети са идеални и за впечатляващи и вкусни персонални подаръци за любими хора, рожденици, именници, юбиляри, младоженци и кой ли още не 🙂 Аз лично обожавам светналия поглед и радостната усмивка на важен за мен човек, който за първи път открехва подаръчна кутия, пълна с шоколадова магия!

Ако искате да научите повече какво прави Perfetta или да поръчате нещо вкусно за личен или служебен повод, свържете се с Мони на тел. 089 44 888 70 или e-mail: sales@perfetta.bg

Посетете и техния сайт www.perfetta.bg и фирмен блог www.daily.perfetta.bg

Ако се чудите как да впечатлите клиенти и партньори и да ги направите лоялни, вижте идеите в публикацията “Как можете да използвате шоколад в маркетинговите си комуникации“.

Ето само няколко илюстрации на вкусните изкушения, които майсторите от Perfetta могат да направят за вас:

* Шоколадът е почти универсално изкушение. Причината за това се крие в неговия състав и вкус.

Шоколадът съдържа вещества, които стимулират отделяне в мозъка на:
ендорфини – хормоните на щастието;
серотонин – невротрансмитер, който влияе на настроението иможе да предизвика засилено усещане за щастие;
анандамид – предизвиква ефект сходен с употребата на канабис т.е. еуфория, изостряне на сетивата, отпуснатост и лекота на тялото.

Шоколадът съдържа още:
флавоноиди – имат антиоксидантни свойства, регулират кръвното налягане и предпазват от сърдечно-съдови заболявания;
магнезий – стимулира метаболизма и прави по-ефективно преобразуването на храната в енергия;
естествени аналгетици – стимулират мозъка да произвежда натурални опиати.

Stefan Dimitrov
Stefan Dimitrov
Над 25 години опит като главен маркетинг директор на водещи компании в областта на информационните технологии и дистрибуцията на медицински изделия, консултант по продажби и маркетинг на малки и средни компании, обучител по продажби и маркетинг. Вярвам, че маркетингът е смесица от наука, изкуство и късмет! Със сигурност има много общи научни правила и принципи, които са в основата на всеки маркетингов проект, но изкуството е в начина, по който те се комбинират и прилагат, защото няма универсална формула за успех. Късметът винаги е важен...

Други статии

КАТЕГОРИИ

Подобни статии