четвъртък, юни 20, 2024

За логиката на държавните чиновници

Сподели

След като станах свидетел на няколко челни сблъсъка предприемач <> държавна администрация се замислих за тази тиха, но безкомпромисна схватка на живот и смърт (буквално), която от години раздира България.

Нали заплатите на държавните чиновници (инспекторати, агенции и прочие „органи”) идват основно от държавния бюджет (ако ще да минават и през общински), който се пълни от данъци и акцизи, които се плащат в резултат на дейността на работещите фирми и граждани.

Тогава защо служителите на „органите” тормозят и спъват бизнеса? Нали ако бизнесът линее и приходите в бюджета намалеят, ще намалеят и заплатите в държавната администрация. Вярно, че можем да се набълбукаме с държавен дълг, за да кърпим бюджет, но така, вместо държавата да инвестира събраните данъци и акцизи в образование, здравеопазване, култура и пр. обществени блага, ще ги плаща за покриване на заеми.

Не е ли по-лесно чиновниците да си вършат работата и да помагат на бизнеса? Тогава предприемачите ще имат по-големи приходи, което ще доведе до увеличение на постъпленията в бюджета т.е. ще има ресурс за увеличение на възнагражденията на чиновниците и напомпване на привилегиите им. А и ще живеем в по-добре уредена и приветлива държава…

Разбирам, че e голямо изкушение някой да напълни личния си джоб с рушвет, но после този човек НЯМА ПРАВО да негодува ако детето му учи в зверилник, доктор-неграмотник му предписва аспирин за всяка болест, а уличното платно и тротоара пред дома му приличат на бойно поле след бомбардировка!

Stefan Dimitrov
Stefan Dimitrov
Над 25 години опит като главен маркетинг директор на водещи компании в областта на информационните технологии и дистрибуцията на медицински изделия, консултант по продажби и маркетинг на малки и средни компании, обучител по продажби и маркетинг. Вярвам, че маркетингът е смесица от наука, изкуство и късмет! Със сигурност има много общи научни правила и принципи, които са в основата на всеки маркетингов проект, но изкуството е в начина, по който те се комбинират и прилагат, защото няма универсална формула за успех. Късметът винаги е важен...

Други статии

КАТЕГОРИИ

Подобни статии