За логиката на държавните чиновници

След като станах свидетел на няколко челни сблъсъка предприемач <> държавна администрация се замислих за тази тиха, но безкомпромисна схватка на живот и смърт (буквално), която от години раздира България.

Нали заплатите на държавните чиновници (инспекторати, агенции и прочие „органи”) идват основно от държавния бюджет (ако ще да минават и през общински), който се пълни от данъци и акцизи, които се плащат в резултат на дейността на работещите фирми и граждани.

Тогава защо служителите на „органите” тормозят и спъват бизнеса? Нали ако бизнесът линее и приходите в бюджета намалеят, ще намалеят и заплатите в държавната администрация. Вярно, че можем да се набълбукаме с държавен дълг, за да кърпим бюджет, но така, вместо държавата да инвестира събраните данъци и акцизи в образование, здравеопазване, култура и пр. обществени блага, ще ги плаща за покриване на заеми.

Не е ли по-лесно чиновниците да си вършат работата и да помагат на бизнеса? Тогава предприемачите ще имат по-големи приходи, което ще доведе до увеличение на постъпленията в бюджета т.е. ще има ресурс за увеличение на възнагражденията на чиновниците и напомпване на привилегиите им. А и ще живеем в по-добре уредена и приветлива държава…

Разбирам, че e голямо изкушение някой да напълни личния си джоб с рушвет, но после този човек НЯМА ПРАВО да негодува ако детето му учи в зверилник, доктор-неграмотник му предписва аспирин за всяка болест, а уличното платно и тротоара пред дома му приличат на бойно поле след бомбардировка!

За Stefan Dimitrov

Над 25 години опит като главен маркетинг директор на водещи компании в областта на информационните технологии и дистрибуцията на медицински изделия, консултант по продажби и маркетинг на малки и средни компании, обучител по продажби и маркетинг. Вярвам, че маркетингът е смесица от наука, изкуство и късмет! Със сигурност има много общи научни правила и принципи, които са в основата на всеки маркетингов проект, но изкуството е в начина, по който те се комбинират и прилагат, защото няма универсална формула за успех. Късметът винаги е важен...
Публикувано в Държавна администрация. Постоянна връзка.

6 Responses to За логиката на държавните чиновници

 1. Логика на държавни чиновници е оксоморон, все едно да кажеш топъл лед. Все повече се убеждавам, че държавата просто не трябва да съществува като такава.

 2. Яна Цветкова каза:

  Всички сме свикнали в държавните учреждения да ни посрещат един тип служители – Лелка на средна възраст, за страната мисля, че беше около 44 години, черна къдрава коса, очила, стила й на обличане е строг с комунистически характер. Държавните служители, които сме свикнали да виждаме от години на постове в администрацията, рядко имат нужното образование за да работят точно тази професия. Да не говорим, че 2/3 от целия държавен апарат са баджанаци, особено в малките населени места това е практика, която се налага с години. Логика при тях съществува само при моментна изгода няма ли такава ходят да работа за да им минава времето.

 3. Илия Златев каза:

  Държавните чиновници са обикновени хора, които като форма на бизнеса виждат как строителните “мутри” застрояват паркове, градинки и дори улици в населеното място където живеят. Резултатът е озлобление и си отмъщават на бизнеса като цяло, без да ги интересува точно в каква област е въпросния бизнес и колко полезен ще е за страната като цяло.

  Има и друг вид чиновници, които си затварят очите за нарушения за полезните според тях фирми. Но фирмите тези хора не ги забелязват, просто защото си нямат работа с тях. Понякога така “подкрепяните” фирми злоупотребяват и стават нагли в нарушенията си. За някои от тях пишат в медиите – има статии (особено в интернет) колкото си искаш. После се пита къде са спали държавните чиновници – не си мислете, че всичко е било само заради давани рушвети. Получаването на рушвет е много тежко престъпление и повечето държавни чиновници се страхуват от това да ги хванат с такова.

  • Stefan Dimitrov каза:

   Благодаря за коментара. Аз мога да изброя на пръстите на едната си ръка добрите примери от моя личен опит в работа с държавната администрация 🙁 Лошите са толкова много, че дори не искам да започвам броене…
   Мисля, че има нещо изначално сбъркано в отношенията държава България (т.е държавната администрация) и нейните граждани, но това е много дълга тема.

 4. Уляна каза:

  С интерес прочетох статията Ви и коментарите под нея. Във всички тях има капчица истина. За всеки държавен служител истината е различна- някои искат пари, други ги мързи, трети си гледат съвестно работата и т.н. и не мога да нарека 44 годишните жени “лелки”. А това е, че държавния служител, като всеки човек, има своите слабости -различни, е безспорно. Има обаче нещо, което Ви убягва. Едно, което ги обединява и никой от тях не прави изключение – чувството на превъзходство, възможността дадена им от институцията да издевателстват , граничещо със садизъм, чувство, което ги кара да си се представят за много важни личности, удоволствие от унижението на което подлагат стоящият отсреща и повярвайте ми много малко са тези от тях, които си дават сметка за тези свои комплекси. И мога да се аргументирам, но това е много дълга дискусия.

  • Stefan Dimitrov каза:

   Благодаря за коментара.
   Напоследък си мисля, че всичките ни проблеми се свеждат до едно просто нещо – всеки да си гледа работата съвестно и професионално. Мисля си, че ако по някакъв магичен начин това се случи едновременно в цялата страна в съвсем кратки срокове (само за няколко години) България ще стане “земен рай”, но…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.