Музиката в магазина

loudmusicПреди няколко дни посетих магазина на DiKa на столичния бул. Витоша и докато жена ми пробваше дрехи, аз се мотаех из търговската зала. Само след 3-4 мин. нещо започна много да ме дразни – оказа се прекалено силната музика. Заслушах се – популярни радиостанции (някой ги сменяше от време на време). Звукът беше толкова силен, че от един момент нататък ме облада натрапчиво желание да се махна от магазина.

Любопитството ме накара да попитам една от дамите зад щанда защо е толкова силна музиката. Отговорът беше изненадващ: “Така са ни казали! За да не се чуват разговорите на посетителите в магазина…“.

Не съм експерт по продажби на дребно, но знам, че майсторите в “проектирането” на атмосферата в търговска зала обръщат голямо внимание на озвучаването и търсят начин с помощта на звуците да постигнат няколко неща:

  • да укрепят емоционалното усещане на посетителите за търговската марка;
  • да повлияят на емоционалното решение на потребителите да изберат една или друга стока (показателен пример е за френските шансони, които значително увеличават продажбите на френски вина в сектора за напитки);
  • да накарат посетителите да останат по-дълго време сред продуктите, което увеличава шанса да си харесат нещо и да го купят.

Сигурно има и други “тарикатлъци” в продажбите на дребно, за които музиката помага. Ползата от радио шумотевицата в DiKa обаче остава загадка за мен… Някой има ли предположение?

 

About Stefan Dimitrov

Над 25 години опит като главен маркетинг директор на водещи компании в областта на информационните технологии и дистрибуцията на медицински изделия, консултант по продажби и маркетинг на малки и средни компании, обучител по продажби и маркетинг. Вярвам, че маркетингът е смесица от наука, изкуство и късмет! Със сигурност има много общи научни правила и принципи, които са в основата на всеки маркетингов проект, но изкуството е в начина, по който те се комбинират и прилагат, защото няма универсална формула за успех. Късметът винаги е важен...
This entry was posted in Маркетинг, Продажби and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Музиката в магазина

  1. Надя says:

    За да не се чува, ако двама си говорят че е нещо прекалено скъпо и да повлияят и на другите клиенти може би… 😀

  2. Интересно обяснение са дали. Не се бях замисляла за това, но вероятно наистина и това са го измислили и ни влияе на потребителското поведение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.