четвъртък, юни 20, 2024

Резонанс и продуктивност на екипите

Сподели

Днес случайно от Google изпаднаха няколко картинки на резонансни криви и ме осени мисълта, че физичното явление има близнак в работата на екипите.

Уикипедия дава следното определение: “Резонанс във физиката (от френски résonance) е явление при което амплитудата на принудените трептения рязко се увеличава когато честотата на трептене на външния източник стане близка до естествената честота на трептене на предмета.”

redonanceРезонанс има и в “трептенията” на отделните служители в една компания. При близки индивидуални честоти на трептене се получава резонанс, като изведнъж продуктивността рязко се увеличава и цари приповдигнато настроение.

Ако честотите на трептене на членoве в екипа започнат значително да се отличават от резонансните, настъпва дисхармония и продуктивността започва да спада.

Трептенията на служителите съвсем не са постоянни и се формират от техните моментни усещания и разбирания за: общо удовлетворение от живота, лично и семейно (не)щастие, професионална кариера, отношение към работата, подходи за извършване на конкретни задачи, взаимоотношения с колегите и т.н.

Когато изграждате екип или обмисляте дали да се присъедините към съществуващ, проверете дали има условия за резонанс…

Успех!

Stefan Dimitrov
Stefan Dimitrov
Над 25 години опит като главен маркетинг директор на водещи компании в областта на информационните технологии и дистрибуцията на медицински изделия, консултант по продажби и маркетинг на малки и средни компании, обучител по продажби и маркетинг. Вярвам, че маркетингът е смесица от наука, изкуство и късмет! Със сигурност има много общи научни правила и принципи, които са в основата на всеки маркетингов проект, но изкуството е в начина, по който те се комбинират и прилагат, защото няма универсална формула за успех. Късметът винаги е важен...

Други статии

КАТЕГОРИИ

Подобни статии