сряда, юли 17, 2024

Какво още можем да направим в наша полза, след като интервюто за работа вече е минало?

Сподели

В предишни публикации, свързани с търсене на нова работа, вече стана дума, че това е процес, който е идентичен с търговската дейност, а обект на продажба са вашите собствени знания и умения.

За да продадете изгодно вашия труд, ще трябва да използвате някои неща от арсенала на професионалните продавачи. Добрият търговец не се отказва от потенциална сделка докато не получи категоричен отговор от клиента дали купува или се отказва. Това означава, че търговецът трябва да поеме инициативата и да води добре премерена комуникация преди и по време на преговорите т.е. нито твърде настойчиво, нито твърде вяло.

Нека си представим процеса за намиране на нова работа в 4 стъпки:

  • подготовка – изяснявате какво искате да работите, проучвате възможностите на пазара на труда, избирате компании, към които бихте желали да се присъедините, следите обяви за свободни позиции, подготвяте работни версии на документи и т.н.;
  • кандидатстване – изпращате исканата информация с основна задача да минете успешно първичния подбор по документи и да ви поканят на интервю;
  • интервю(та) – максимално убедително представяте личните ви качества, познания и умения в полза на потенциалния бъдещ работодател;
  • поведение след интервюто – търсите начини да утвърдите себе си като интересен кандидат и да ви поканят на следващо интервю или директно да ви назначат.

Личните ми наблюдения показват, че търсещите работа масово се ограничават само в първите 3 стъпки т.е. след интервю пасивно чакат информация дали са одобрени. Ето две практични идеи, които можете да използвате, за да продължите комуникацията с потенциалния работодател:

  • търсете във вашата мрежа от лични контакти хора, които могат да ви препоръчат директно на прекия ръководител, който търси човек за екипа си, или на ключови служители, които имат отношение към желаната от вас длъжност и биха лобирали за вас (тук професионалната мрежа LinkedIn може да помогне много);
  • използвайте телефонно обаждане или e-mail съобщение до хората, с които сте се запознали по време на интервютата, за да се откроите и да предоставите допълнителна информация, която може да “наклони везните” във ваша полза.

Аз мисля, че е задължително да продължите комуникацията с експертите по подбор и другите представители на работодателя, с които сте установили контакт. За някои позиции, които предполагат активност (търговци, мениджъри проекти, всякакви групови лидери и пр.) липсата на обратна връзка от работодателя дори може да е постановка за проверка на реакцията на кандидатите.

За продължаване на комуникацията можете да изберете телефонно обаждане или e-mail. Електронното съобщение е за предпочитане в повечето случаи, защото получателите могат да го четат когато им е удобно и са готови да му отделят подобаващо внимание, а и в него винаги се съдържа цялото ваше послание (за разлика от телефонния разговор, при който събеседникът ви ще трябва да запомни важното или да си води записки). Според мен, изпращането на e-mail до участниците в срещата е задължително след интервю за стажантска, експертна или мениджърска позиция.

Наскоро попаднах в интернет на един полезен материал с препоръки за подготовка и явяване на интервю за работа. В статията “Interview Cheat Sheet: 8 Tips For A Flawless Interview” на Ariella Coombs, освен съвети за по-успешно представяне по време на интервю, има и специална част, която е посветена на “изпращане на съобщение с благодарност за отделеното време и внимание“. Ето какво препоръчва авторката:

…Изпратете съобщения до всички, които са участвали в срещата с вас. Не изпращайте едно единствено съобщение само до мениджъра подбор, защото така ще пропуснете другите възможности, които ви дават установените контакти.

Дори съобщение до рецепционист или офис мениджър би било подходящо и полезно, ако сте си казали с него нещо повече от “здравей”.

Направете съобщенията уникални за всеки, с когото сте разговаряли, и му припомнете важни елементи от разменената информация.

Във всяко съобщение посочете каква стойност ще допринесете за компанията/екипа/позицията и изразете вашия ентусиазъм да работите точно това.

Независимо дали процесът по подбор се движи бързо или бавно, останете по подходящ начин във връзка с хората, с които сте установили контакт. Ако изборът на кандидат се бави, напомняйте за себе си веднъж на около две седмици. Ако го правите по-често, ще станете досадни. Ако пропуснете много повече от 2 седмици, ще ви забравят.

Вашите e-mail съобщения трябва да са кратки, непринудени и персонализирани. В общия случай добрата дължина на текста е три абзаца, като всеки от тях включва не повече от 2-3 изречения.

Първият абзац трябва да съдържа благодарност за отделеното време и потвърждение на вашия интерес към конкретната позиция.

Във втория абзац представете (отново) една-две ваши силни страни и ползите от тях за компанията-работодател, в случай че ви наеме. Преценете дали да използвате подточки (bullets), за да направите текста по четим.

В третия параграф включете всички допълнителни уточнения и пояснения, които желаете да направите. Включете отговори на въпроси, на които не сте могли да отговорите по време на интервюто или посочете някаква важна информация за вас, която е останала несподелена при срещата. Помнете обаче, че трябва да пишете кратко.

Успех!

Stefan Dimitrov
Stefan Dimitrov
Над 25 години опит като главен маркетинг директор на водещи компании в областта на информационните технологии и дистрибуцията на медицински изделия, консултант по продажби и маркетинг на малки и средни компании, обучител по продажби и маркетинг. Вярвам, че маркетингът е смесица от наука, изкуство и късмет! Със сигурност има много общи научни правила и принципи, които са в основата на всеки маркетингов проект, но изкуството е в начина, по който те се комбинират и прилагат, защото няма универсална формула за успех. Късметът винаги е важен...

Други статии

КАТЕГОРИИ

Подобни статии