четвъртък, юни 20, 2024

За и против анонимни обяви за свободни мениджърски и експертни позиции

Сподели

През последните седмици ми се случи на няколко пъти да помагам на различни хора да оформят документите си за търсене на нова работа и в тази връзка обсъждахме кандидатстването по обяви в печатни и електронни медии. Забелязах, че някак неусетно в разговорите рано или късно “изплува” темата за анонимните анонси на свободни позиции (без посочен работодател). Повечето търсещи нова работа, с които съм обсъждал идеите им за промяна, споделиха, че не разглеждат сериозно обяви без информация за компанията-работодател.

Аз лично също намирам публикуването на анонимни обяви за свободни мениджърски и високи експертни позиции за твърде рисково за компанията, която има нужда от конкретен служител. А анонс, в който липсва дори сферата на дейност на работодателя, е почти сигурно обречен на неуспех.

Има разбира се няколко обективни причини обявата да не съдържа информация за работодателя:

  • компанията е компрометирана по някакъв начин в публичното пространство (но вече се е “поправила”) и това ще отблъсне потенциални качествени кандидати;
  • формален (нагласен) конкурс, в който вече има избран кандидат, но трябва да се организира кампания за подбор според правилата на компанията (чуждестранна или публично дружество);
  • организацията планира конфиденциално разрастване, за което конкуренцията не трябва да разбира преди всички да е готово (в т.ч. екип);
  • на позицията има човек, който не трябва да подозира, че ще бъде сменен, защото това може да доведе до загуби и неприятности с партньори и клиенти.

Ако някой се сети за още причини, нека ми пише – ще е полезно да ги съберем на едно място за сведение.

В останалите случаи обаче, скриването на работодателя в обяви за мениджърски и високи експертни позиции, свежда шансовете за намиране на точния служител почти до нула. Потенциалните кандидати, които имат съответните опит и познания, вече са изградили професионална и обществена репутация и вероятността да се хвърлят в неизвестното и да кандидатстват по обява, в която не е посочен работодател, е нищожна.

Мениджърите и утвърдените експерти са инвестирали много усилия да станата това, което са, и обикновено търсят възможности да осребрят своите възможности и опит в области, които са им интересни (финансово, професионално или по друга причина). Ако липсата на името на работодателя може да бъде преглътната някак, то липсата на каквато и да е информация за предмета на дейност е пагубна.

Ето една истинска обява, която намерих в популярен български сайт за публикуване на свободни работни места (копирах директно от екрана):

И толкова! Мислите ли, че за експерт с поне 5 години търговски мениджърски опит е все едно дали ще продава дамски превръзки, домати или автомобили?

Бих добавил още и, че за служителите, които търсят кариерийно развитие, никак не без значение дали ще работят за българска средностатистическа малка/средна фирма или за мултинационална компания. Ако някой желае, ще разкажа защо смятам така, но това е друга тема.

Има и още едно нещо, което нямалява интереса към анонимните обяви, които са публикувани от фирми за подбор. Някои от тези компании използват фалшиви обяви (никакъв конкурс не стои зад тях), за да демонстрират на потенциалните си клиенти-работодатели, че са търсен партньор относно конкретна категория служители или бранш, за да ги мотивират да им възложат конкурси за подбор. Това е крайно неетично спрямо търсещите работа и трудно доказуемо, но “факт” според специалистите по подбор.

Ако сте работодател и търсите мениджър или експерт, не се крийте!

Ако пък имате основателна причина да не споменавате името на компанията си, то се постарайте да изготвите специална обява, която:

  • не е стандартна и привлича внимание

Представете си какъв тип са хората, сред които искате да намерите “вашия” човек, и направете обява специално за тях, защото не е все едно дали търсите финансист, дизайнер, търговец, мениджър проекти и т.н.

  • казва важни неща, които демонстрират, че работите професионално в областта, за която търсите човек

За вашия потенциалния служител трябва да е видно, че познавате и цените неговата сфера на дейност.  Ако е уместно, можете да включите специфични за вашата компания професионални предизвикателства или екстри, които биха изкушили “правилните” хора.

  • съдържа информация за вашата дейност и пазарни позиции

Информацията “Компания, лидер в своята сфера” не е достатъчна!

  • включва информация за това кога и как кандидатите ще разберат кой е потенциалния работодател

Това означава, че съвсем преднамерено не споделяте кой е работодателят още в началото, но е съвсем ясно определен момента, в който хората от “краткия списък” с одобрени кандидати ще бъдат информирани за работа в коя организация кандидатстват.

***

Би било чудесно работодатели и експерти по подбор да споделят опит и наблюдения по темата на тази публикация.

Stefan Dimitrov
Stefan Dimitrov
Над 25 години опит като главен маркетинг директор на водещи компании в областта на информационните технологии и дистрибуцията на медицински изделия, консултант по продажби и маркетинг на малки и средни компании, обучител по продажби и маркетинг. Вярвам, че маркетингът е смесица от наука, изкуство и късмет! Със сигурност има много общи научни правила и принципи, които са в основата на всеки маркетингов проект, но изкуството е в начина, по който те се комбинират и прилагат, защото няма универсална формула за успех. Късметът винаги е важен...

Други статии

КАТЕГОРИИ

Подобни статии