Как да работим ефективно с консултант?

Това е третата публикация от посветената на бизнес консултантите поредица, която решихме да направим с Поли от “Маркетинг буркан“.

Предните два материала са “Как да разбера дали имам нужда от консултант?” и “Как да избера консултант?“. Сега е време за идеи как да работите по-ефективно консултант.

Моят текст ще намерите в огледалната публикация в “Маркетинг буркан“, а ето съветите на Поли:

***

Продължаваме да изследваме темата за бизнес консултирането – как да разберем, че имаме нужда от консултант, как да си изберем консултант, а след това –  как да работим ефективно с консултанта?

На няколко пъти ми се е случвало да работя с консултанти по различни бизнес проблеми, от създаване на маркетинг стратегия, през инвестиционно посредничество, до подготвяне на проект за евро-финансиране. Случваха се консултанти от различни страни, и от различни възрасти. И сега, като сме се спрели на тази тема със Стефан, се замислям за това с кой от тези консултанти сме постигнали най-добри резултати заедно? За да мога да ви дам, както обичам, не теоретична постановка, а кратки съвети, почерпени от моя личен бизнес опит.

Дали това беше ирландецът, пристигнал по линия на един европейски проект да консултира български софтуерни фирми в областта на маркетинга? Дали беше белгиецът, който трябваше да ни помогне да се обединяваме в бизнес асоциации и заедно да остояваме своите интереси? Или възрастният американец, който беше доброволец-пенсионер, и помагаше на българските компании да излязат на международния пазар.

Трудно ми е да преценя. С всички тези консултанти съм работила ползотворно, от цялото си сърце и съм усетила техния позитивизъм, енергия и желание да оставят най-доброто от себе си в България. Честно казано, сега вече разбирам, че успехът на консултирането във всички тези случаи се дължеше не толкова на мен като представляваща български фирми, колкото на тези много опитни и раздаващи се консултанти.

Но сега задачата ни е друга. Предполага се, че българският бизнес е вече по-зрял, не само нуждаещ се от съветите на консултанта, но и готов да използва помощта му най-добре. Но как?

Дефинирайте добре проблема

Ако не поставите ясно искането си, най-вероятно ще получите обтекаемо решение. Решение, което вероятно е вярно, но за много ситуации, а не точно за вашата. Ако ще работите с консултанта например за създаването на маркетинг стратегия, обяснете му, че имате нужда не просто от документ, от доклад, а от методологически насоки как се създава маркетингова стратегия. Конкретизирайте пазарите, периода, къде искате да видите фирмата си след 5 години. Дайте добра база, върху която консултантът да може да стъпи и да ви даде наистина полезен съвет.

Направете план за съвместната си работа

Не се оставяйте на случайността да ви води. Планирайте колко време ще работите заедно. Какви са целите ви. Разделете работата на съставни задачи. Нека всяка задача да се извършва в един по-малък интервал. Определете колко често ще се събирате и какво ще обсъждате на срещите си.

Напредвайте последователно, на малки стъпки

На всяка следваща среща с вашия консултант вие трябва да се чувствате по-уверени в проблематиката, за която той ви помага. Колкото повече напредва съвместния ви проект, толкова по-малка нужда от консултанта трябва да усещате. Това е нещо като родителството – детето расте, и за все по-малко неща има нужда от подкрепата на родителите си.

Осигурете необходимите ресурси

Непременно осигурете ресурсите за ефективна работа с консултанта. Не само финансови средства, а компетентни хора от фирмата си и време – ваше и тяхно.

Мотивирайте хората от фирмата

Трябва да намерите начин да мотивирате всеки един от служителите или колегите си, които ще участват в консултантския проект, да го правят съвестно и ангажирано. Ако в проекта участват обикновени служители, те не бива да се притесняват, че нещо ще се изложат или нещо лошо ще им се случи, ако консултантът препоръча коренни промени в техния отдел.

Често с консултанта трябва да работят най-важните и най-заетите хора от фирмата. Дайте им времето, от което имат нужда. Те не могат да го правят през уикенда, защото преумората не е добър приятел.

Не предопределяйте съветите на консултанта

Случи ми се така, че в един проект за маркетинг консултиране, съзнателно или не, насочихме консултанта към точно определено решение.  Всъщност, това беше единственото решение на проблема, което и без това си бяхме представили. През цялото време бяхме много доволни, че се разбираме добре с консултанта, но когато проектът свърши, беше трудно да се разбере какъв точно е бил неговият принос…

Тествайте съветите на консултанта

Не се доверявайте на съвети по принцип. Съветите, които консултантът ви дава и решенията, които ви препоръчва, трябва да могат да бъдат тествани по време на общия ви проект. Иначе как ще знаете дали не сте си дали парите напразно?

Посъветвайте се с трета страна за постигнатите резултати

Попитайте свои колеги от друга фирма, приятели по бизнес и изобщо – трета страна, какво мисли за постигнатите резултати в консултантския ви проект. Понякога отстрани ситуацията се вижда по-ясна и по-обективно и непристрастно се преценяват нещата. Дъблоката ви ангажираност и емоциите ви вероятно леко изкривяват картината. Независимата проверка с трети лица ще ви помогне, още докато проектът тече, да се опитате да коригирате нещата, ако не се случват както трябва.

Не прекратявайте взаимоотношенията си с консултанта

Понякога е трудно да се приложат бързо на практика всички съвети, които консултантът ви е дал. В резултат от работата на консултанта в много случаи се налага да предприемете организационна промяна – да преструктурирате отдел, да назначите нов човек, да започнете да изпълнявате нова стратегия. За това е необходимо време. За да може да прецените как се справяте, е добре да планирате известно взаимодействие с консултанта и след приключването на договора.

С не толкова голяма интензивност, но на известни периоди се уговорете да се чувате или срещате с консултанта си, за да преценявате заедно как въвеждате в практиката на фирмата си решението, което той ви е препоръчал.

Пожелавам ви успех!

За Stefan Dimitrov

Close to 15 years experience as Chief Marketing Officer of leading IT companies (wholesalers, system integrators and independent software vendors), Sales & Marekting consultant of SMB companies, Sales & Marketing trainer I do believe that marketing is a mix of (1) art, (2) science and (3) a piece of good luck! For sure there are many common scientific rules and principles that lie at the roots of every marketing project, but the art is in the way they are combined and implemented because there is no any universal formula for success. Good luck is always important...
Публикувано в Покупки с етикети , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.