Как да разбера дали имам нужда от консултант?

Консултантите са едни от най-противоречивите елементи във вселената на бизнеса – уважавани и ненавиждани, търсени и пренебрегвани, възхвалявани и хулени! За всички обаче е ясно, че без тях не може 🙂 Затова заедно с Поли Козарова, популярен и уважаван блогър, създател на блога “Маркетинг буркан”, ще разсъждаваме в поредица от публикации как да извлечем максимална полза от работата с консултанти.

Този проект е своебразен блогърски експеримент, защото с Поли ще пишем за едни и същи неща в блиц публикации, като всеки ще публикува своя текст в блога на другия. Специални благодарности на Поли за доверието и ентусиазма да реализираме тази идея, а вие ще споделите дали резултатът ви допада и какво полезно намерихте в съветите и препоръките ни.

И така, моите разсъждения ще намерите в огледалната публикация в Маректинг буркан“, а сега давам думата на Поли:

Българският собственик много рядко прибягва до консултантски услуги!

У нас просто бизнес културата е друга. Както и културата изобщо. Ние все още предпочитаме да си сменим акумулатора сами, да си изремонтираме банята криво-ляво по време на летния отпуск и да се лекуваме с бабини деветини. Не че няма основания извън нас за всичко това, разбира се.

Така е и в бизнеса. Имам проблеми с продажбите, но уволнявам търговците си вместо да си наема маркетинг консултант. Нуждая се от средства, но съкращавам разходите си, вместо да се обърна към финансов консултант. Искам да управлявам по-добре, но си наемам програмистчето, което е дете на мой съученик, да ми спретне едно софтуерче. И така… До края на света?

Как да разберете дали всъщност имате нужда от консултант?

Ето няколко много верни индикатора за това дали се нуждаете от консултантска подкрепа:

  • Нещо в бизнеса ви не върви така, както в предишните години или както очаквате вие. Това може да се случва в производството, в продажбите, в отношенията с доставчиците, в отношенията със собствения ви персонал.  Закъснявате с производството на новия продукт, печалбата ви намалява, доставчиците ви извиват ръцете, а най-качествените ви служители напускат.
  • Вие се опитвате да се справите сами с проблема, както винаги сте успявали да се справите. Но този път не се получава.
  • Започвате да четете специализирана литература, да се ровите в интернет, да разпитвате приятели-бизнесмени, да спите само по 4-5 часа в денонощие и да нахоквате половинката си.

Не се хабете – време е да потърсите консултант. Когато човек не се чувства достатъчно здрав, е време да се довери на лекар.

Думата „консултант“ звучи страшно, каквато е всяка непозната дума. В началото на 20 век в България са се страхували да консумират червени домати, защото били… отровни! Знам го от собствената си прабаба. Така е и с консултантите.

Каква помощ можете да очаквате от един консултант?

Ето не една , а дори няколко възможности (за да си ги представите по-добре, използвам  сравнението с лекар):

  • Консултантът може да направи изследвания. Консултантът може да изследва проблема, да направи преглед на състоянието ви. Да събере фактите около него. От кога намаляват продажбите, с колко процента годишно, на кои продукти? С колко забавяте производството си, каква е натовареността на мощностите ви? Независимо от това какъв точно е проблемът, консултантът първо удостоверява фактите. Както лекарят прави изследвания.
  • Консултантът може да постави диагноза. Да откриеш защо нещо се случва е първата крачка към лечението. Защо намаляват продажбите? Защо хората ви напускат? Защо имате проблеми със складовите наличности? Както лекарят поставя диагноза. Тук уточняваме, че има лекари, които бързат да назначат лечение без да са поставили правилна диагноза. Така че трябва да бъдете внимателни.

Ако предположим, че вече е ясно какво е причинило проблема, вие сте на път да го решите. Оттук нататък можете да използвате консултанта по различен начин:

  • Консултантът може да ви помогне да отстраните проблема заедно. Това значи, че сядате и планирате какво трябва да направите, за да промените ситуацията. За колко време ще стане това. Колко пари ще ви струва. И какво ще се получи в резултат от вашите действия. И работите заедно до остраняването на проблема. Това е в най-добрия случай, ако сте попаднали на лекар, който освен че е добър диагностик, има успешно излекувани пациенти като вас.
  • Консултантът може да ви насочи към друг консултант, който ще ви помогне да отстраните проблема заедно. Имайте предвид, че това се случва рядко. В българската практика. Много малко са лекарите, които ще си признаят, че не могат да ви излекуват сами. Повечето ще се опитат да го направят… за ваша сметка.
  • Консултантът може да ви научи как да се справите с проблема сами. Това ще ви струва по-евтино, но за да го направите, трябва да разполагате с много качествени хора в екипа си. И с много знаещ консултант, който да им предаде своите знания и да ви вдъхне увереност, че сами можете да преодолеете проблема.

А как да определя за колко време ще ми трябва консултант и какво трябва да свърши?

Това никак не е лесно, няма да се лъжем. Тук ще трябва да прибегнете до пазарно проучване, дори разузнаване. Събирайки мненията на 3-4 консултанти-конкуренти, ще имате представа за услугите, предлагани от тях. Макар, че ще жертвате това време, вие ще имате сравнително точна дефиниция на консултантската задача.

А на какъв консултант да се доверите, ще ви помогнем да разберете със Стефан в следващия ни пост.

За Stefan Dimitrov

Close to 15 years experience as Chief Marketing Officer of leading IT companies (wholesalers, system integrators and independent software vendors), Sales & Marekting consultant of SMB companies, Sales & Marketing trainer I do believe that marketing is a mix of (1) art, (2) science and (3) a piece of good luck! For sure there are many common scientific rules and principles that lie at the roots of every marketing project, but the art is in the way they are combined and implemented because there is no any universal formula for success. Good luck is always important...
Публикувано в Покупки с етикети , , , , . Постоянна връзка.

1 Response to Как да разбера дали имам нужда от консултант?

  1. Стефане, благодаря много за поканата да ти гостувам и чудесната идея! Надявам се поредицата от постове да осветли бизнеса като как може и трябва да работи с бизнес консултанти, защото днес имах поредната емоция, породена от незнание и неразбиране. Да си пожелаем успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.