четвъртък, юни 20, 2024

Как да организирате незабравимо събитие за партньори или служители – част 1

Сподели

Скоро се видях с един журналист, който ми изглеждаше познат, но не си спомних веднага къде съм го срещал. Той започна разговора с: “Ние сме се виждали на купона, който ти организира през 2006 г. за юбилея на компанията ХХХ. Беше страхотно!“.

Обичам да виждам блясъка в очите на щастливи гости на събитие, което съм организирал!

Аз вярвам фанатично, че емоционалните връзки между служителите на една организация и нейните клиенти и доставчици имат ключова роля за създаване на успешен в дългосрочен план бизнес.

Един от начините за създаване на такива връзки са организираните събития за служители и/или партньори и клиенти. През всичките години на работа като маркетинг мениджър съм организирал десетки фирмени събития – някои бяха впечатляващи, а други станаха посредствени.

Замисляли ли сте се защо едно събитие оставя траен спомен, който извиква положителни емоции, а друго предизвиква само досада и саркастични коментари? Аз съм прекарал много часове в такъв размисъл и сега ще споделя изводите, до които стигнах. Не ги приемайте безрезервно, но си струва да експериментирате, за да видите блясъка в очите на щастливите гости 😉

В тази серия от публикации ще става дума САМО за събитията, които имат за задача да ЗАБАВЛЯВАТ т.е. онези, за които използваме думата “купон”. Нямам превид обаче самоцелно забавление, а за използването му с конкретна цел – за отличаване на заслужили хора (само те са поканени), за внушаване на определени идеи, за атрактивно представяне на нови продукти и услуги, за взаимно опознаване на служители от големи екипи и т.н.

Този тип събития са или самостоятелни, с които отбелязваме нещо важно (Коледа, Нова година, фирмен юбилей, откриване на нов офис, team building и т.н.) или част от по-голямо събитие (семинар, конференция, партньорска среща, годишно събрание на компанията и т.н.).

В резултат на моите наблюдения и анализи, стигнах до извода, че ВСИЧКИ хора, независимо от това на каква длъжност са и в каква организация работят, обичат да се забавляват по подобен начин и едни и същи дразнители ги карат да се чувстват добре, да “вдигат адреналина”, да “изпуснат парата” или просто да се отпуснат и да излязат поне за малко от ролите, които всички ние играем ден след ден на сцената на бизнеса.

Така открих (за себе си) формулата на едно впечатляващо забавление – то трябва да предлага:

1. Добре обмислена смес от:
– вкусна храна;

– качествени алкохолни напитки;

– хумор;

– еротика.

2. Отлични възможности за изживявания както на “воайорите” (гостите, които предпочитат да гледат отстрани), така и на “актьорите” (гостите, които искат да са в светлината на прожекторите).

В зависимост от целите на купона и гостите, които сте поканили, можете да забърквате различна комбинация от изброените по-горе съставки и винаги ще се получи нещо хубаво, ако използвате качествен материал, не предозирате и не лишавате партито от някоя съставка!

Ето по няколко думи защо всяка от съставките е важна.

Храната е неизменна част от българското разбиране за празник. “Храна” означава нещо за наяждане, а не арт инсталация с няколко кулинарни произведения на изкуството, които страдат от самота в огромни бели чинии върху ленени покривки. Когато гостите са хапнали вкусно и обилно гледат на света с други очи 🙂

Алкохолът е друга важна съставка – в умерени дози той предизвиква еуфория и дава смелост. Това осигурява приповдигнатото настроение и готовността за участие във всякакви весели щуротии, в които иначе много хора не биха се включили.

Хуморът е универсално средство за забавление. Ако накарате хората искрено да се смеят, това е огромна крачка към сближаване с тях и създаване на имидж, че сте “готини” и с вас е приятно да се общува и като хора, и като компания.

Еротиката е част от вселената на секса. Човекът е едно от малкото живи същества на земята, които са непрекъснато разгонени и правят секс за удоволствие, а не само за продължаване на рода. Изкушението да надникнеш зад обществено табу, любопитството да хвърлиш поглед в нечий интимен свят, стремежът да привлечеш погледите на другия пол, сладката тръпка в долната част на корема са само няколко от причините за използване на еротиката, като средство да спечелите и задържите вниманието на гостите, както и да ги провокирате.

Тук е мястото да кажа недвусмислено, че никога не бива да излизате от рамките на добрия тон с неуважение към храната или напитките, дебелашки хумор, залитания към порнография или накърняване на личното достойнство на гости и изпълнители! Това е може би едно от най трудните неща за планиране и управление – да стигате близо до ръба на добрия тон и добрите нрави, но НИКОГА да не прекрачвате отвъд.

Според мен структурата на идеалния купон е:
– 30-45 мин. “загрявка” – гостите се настаняват, разменят клюките от деня, запознават се със съседите и изпиват по чашка-две за повдигане градуса на настроението;
– 10 мин. “приветствие” – представител на домакина съобщава повода на събирането и формулира 3-4 важни неща за бизнеса, които гостите трябва да чуят и запомнят;
– 30 мин. първи блок от забавления, поднесени от професионалисти;
– 15-20 мин почивка за обсъждане на изпълнителите, хапване и пийване;
– 30-45 мин. “игри с публиката”;
– 15-20 мин. почивка за обсъждане на игрите, хапване и пийване;
– 30 мин. втори блок от забавления, поднесени от професионалисти;
– до края на събитието DJ парти или фонова музика.

Защо смятам така? В следващата публикация ще намерите повече информация и изстрадани съвети към всяка от посочените по-горе части от купона 🙂

Stefan Dimitrov
Stefan Dimitrov
Над 25 години опит като главен маркетинг директор на водещи компании в областта на информационните технологии и дистрибуцията на медицински изделия, консултант по продажби и маркетинг на малки и средни компании, обучител по продажби и маркетинг. Вярвам, че маркетингът е смесица от наука, изкуство и късмет! Със сигурност има много общи научни правила и принципи, които са в основата на всеки маркетингов проект, но изкуството е в начина, по който те се комбинират и прилагат, защото няма универсална формула за успех. Късметът винаги е важен...

Други статии

КАТЕГОРИИ

Подобни статии