Как да организирате незабравимо събитие за партньори или служители – част 1

Скоро се видях с един журналист, който ми изглеждаше познат, но не си спомних веднага къде съм го срещал. Той започна разговора с: “Ние сме се виждали на купона, който ти организира през 2006 г. за юбилея на компанията ХХХ. Беше страхотно!“.

Обичам да виждам блясъка в очите на щастливи гости на събитие, което съм организирал!

Аз вярвам фанатично, че емоционалните връзки между служителите на една организация и нейните клиенти и доставчици имат ключова роля за създаване на успешен в дългосрочен план бизнес.

Един от начините за създаване на такива връзки са организираните събития за служители и/или партньори и клиенти. През всичките години на работа като маркетинг мениджър съм организирал десетки фирмени събития – някои бяха впечатляващи, а други станаха посредствени.

Замисляли ли сте се защо едно събитие оставя траен спомен, който извиква положителни емоции, а друго предизвиква само досада и саркастични коментари? Аз съм прекарал много часове в такъв размисъл и сега ще споделя изводите, до които стигнах. Не ги приемайте безрезервно, но си струва да експериментирате, за да видите блясъка в очите на щастливите гости 😉

В тази серия от публикации ще става дума САМО за събитията, които имат за задача да ЗАБАВЛЯВАТ т.е. онези, за които използваме думата “купон”. Нямам превид обаче самоцелно забавление, а за използването му с конкретна цел – за отличаване на заслужили хора (само те са поканени), за внушаване на определени идеи, за атрактивно представяне на нови продукти и услуги, за взаимно опознаване на служители от големи екипи и т.н.

Този тип събития са или самостоятелни, с които отбелязваме нещо важно (Коледа, Нова година, фирмен юбилей, откриване на нов офис, team building и т.н.) или част от по-голямо събитие (семинар, конференция, партньорска среща, годишно събрание на компанията и т.н.).

В резултат на моите наблюдения и анализи, стигнах до извода, че ВСИЧКИ хора, независимо от това на каква длъжност са и в каква организация работят, обичат да се забавляват по подобен начин и едни и същи дразнители ги карат да се чувстват добре, да “вдигат адреналина”, да “изпуснат парата” или просто да се отпуснат и да излязат поне за малко от ролите, които всички ние играем ден след ден на сцената на бизнеса.

Така открих (за себе си) формулата на едно впечатляващо забавление – то трябва да предлага:

1. Добре обмислена смес от:
– вкусна храна;

– качествени алкохолни напитки;

– хумор;

– еротика.

2. Отлични възможности за изживявания както на “воайорите” (гостите, които предпочитат да гледат отстрани), така и на “актьорите” (гостите, които искат да са в светлината на прожекторите).

В зависимост от целите на купона и гостите, които сте поканили, можете да забърквате различна комбинация от изброените по-горе съставки и винаги ще се получи нещо хубаво, ако използвате качествен материал, не предозирате и не лишавате партито от някоя съставка!

Ето по няколко думи защо всяка от съставките е важна.

Храната е неизменна част от българското разбиране за празник. “Храна” означава нещо за наяждане, а не арт инсталация с няколко кулинарни произведения на изкуството, които страдат от самота в огромни бели чинии върху ленени покривки. Когато гостите са хапнали вкусно и обилно гледат на света с други очи 🙂

Алкохолът е друга важна съставка – в умерени дози той предизвиква еуфория и дава смелост. Това осигурява приповдигнатото настроение и готовността за участие във всякакви весели щуротии, в които иначе много хора не биха се включили.

Хуморът е универсално средство за забавление. Ако накарате хората искрено да се смеят, това е огромна крачка към сближаване с тях и създаване на имидж, че сте “готини” и с вас е приятно да се общува и като хора, и като компания.

Еротиката е част от вселената на секса. Човекът е едно от малкото живи същества на земята, които са непрекъснато разгонени и правят секс за удоволствие, а не само за продължаване на рода. Изкушението да надникнеш зад обществено табу, любопитството да хвърлиш поглед в нечий интимен свят, стремежът да привлечеш погледите на другия пол, сладката тръпка в долната част на корема са само няколко от причините за използване на еротиката, като средство да спечелите и задържите вниманието на гостите, както и да ги провокирате.

Тук е мястото да кажа недвусмислено, че никога не бива да излизате от рамките на добрия тон с неуважение към храната или напитките, дебелашки хумор, залитания към порнография или накърняване на личното достойнство на гости и изпълнители! Това е може би едно от най трудните неща за планиране и управление – да стигате близо до ръба на добрия тон и добрите нрави, но НИКОГА да не прекрачвате отвъд.

Според мен структурата на идеалния купон е:
– 30-45 мин. “загрявка” – гостите се настаняват, разменят клюките от деня, запознават се със съседите и изпиват по чашка-две за повдигане градуса на настроението;
– 10 мин. “приветствие” – представител на домакина съобщава повода на събирането и формулира 3-4 важни неща за бизнеса, които гостите трябва да чуят и запомнят;
– 30 мин. първи блок от забавления, поднесени от професионалисти;
– 15-20 мин почивка за обсъждане на изпълнителите, хапване и пийване;
– 30-45 мин. “игри с публиката”;
– 15-20 мин. почивка за обсъждане на игрите, хапване и пийване;
– 30 мин. втори блок от забавления, поднесени от професионалисти;
– до края на събитието DJ парти или фонова музика.

Защо смятам така? В следващата публикация ще намерите повече информация и изстрадани съвети към всяка от посочените по-горе части от купона 🙂

За Stefan Dimitrov

Close to 15 years experience as Chief Marketing Officer of leading IT companies (wholesalers, system integrators and independent software vendors), Sales & Marekting consultant of SMB companies, Sales & Marketing trainer I do believe that marketing is a mix of (1) art, (2) science and (3) a piece of good luck! For sure there are many common scientific rules and principles that lie at the roots of every marketing project, but the art is in the way they are combined and implemented because there is no any universal formula for success. Good luck is always important...
Публикувано в Събития с етикети , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.