четвъртък, юни 20, 2024

Маркетинг план – какво е това и защо си струва да му отделяме внимание?

Сподели

Преди няколко дни ми поискаха съвет как се разработва маркетингов план и се сетих за един материал, който писах преди време за сп. Enterprise – едно много добро месечно списание с интересни и полезни материали за всички важни аспекти на бизнеса (поздравления на издателя Ева за усилията и постоянството в търсене на качествено съдържание).

За маркетинговите планове има изписано толкова много, че съвсем не претендирам за новаторство или оригиналност в идеите. Това, което исках да направя, а вие ще кажете дали съм успял, е да помогна със структурирани базови познания и практични съвети на онези, които нямат оформена представа какво представлява маркетинг план, за какво служи и от къде да започнат, ако решат да разработят такъв.

Изтеглете “Маркетинг план – какво е това и защо си струва да му отделяме внимание?” и ще прочетете:
– две определения за маркетинг, които имат за цел да демистифицират тази дейност;
– какво включва един бизнес план;
– какви задачи изпълнява, какво включва и как можете да разработите маркетинг план;
– за какво да внимавате при изпълнението на маркетинговия план.

Ако решите, че е време да направите своя първи маркетинг план, не се хвърляйте в сложни размисли и дълги писания! Започнете с нещо просто и кратко и ще забележите как много скоро по естествен път ще се появи нужда от добавяне на още информация и обмисляне на нови аспекти в дейността ви.

Успех!

PS: Ако имате въпроси или идеи, които искате да споделите, използвайте страницата за контакти.

Stefan Dimitrov
Stefan Dimitrov
Над 25 години опит като главен маркетинг директор на водещи компании в областта на информационните технологии и дистрибуцията на медицински изделия, консултант по продажби и маркетинг на малки и средни компании, обучител по продажби и маркетинг. Вярвам, че маркетингът е смесица от наука, изкуство и късмет! Със сигурност има много общи научни правила и принципи, които са в основата на всеки маркетингов проект, но изкуството е в начина, по който те се комбинират и прилагат, защото няма универсална формула за успех. Късметът винаги е важен...

Други статии

КАТЕГОРИИ

Подобни статии