сряда, юли 17, 2024

Вальо – меден вълшебник

Сподели

Преди няколко години голяма част от работата ми беше свързана с преподаване в мениджърски и търговски обучения. Това беше изключителна възможност да се запозная с много интелигентни и предприемчиви българи, с част от които и днес сме в много близки отношения.

Един от най-интересните хорa от онова време,  с който по-късно станахме добри приятели, е Валерий Циков (Вальо). Той е варненски предприемач, който развива бизнес с пчелни продукти с марката “Билбо”, и съм убеден, че е сред хората в България, които знаят най-много за меда!

Вальо е изключително позитивен и спокоен човек, който ОБИЧА работата си и може с часове да разказва за пчелите, меда и приложението на различните продукти в кулинарията и поддържането на добро здраве и висок жизнен тонус. Всички тези полезни и любопитни истории, факти и рецепти Вальо събира докато обикаля пчелини в цялата страна и се среща с хората, за които общуването с пчелите е ежедневие и съдба.

Специално възхищение буди ентусиазмът му да мисли за нови продукти и перфекционизмът в изпипването им – от намиране на качествена суровина, до подходящата опаковка и етикет, така че потребителите да се чувстват комфортно още с посягането към продукта. Този фокус върху търсене на нови вкусове и комбинации дава страхотни плодове – ако ви се отдаде възможност, опитайте неговите ягоди в акациев мед. Сигурен съм, че не сте вкусвали подобно прекрасно нещо!

От Вальо се заразих с идеята, че медът не е просто мед. Това е продукт, който бих оприличил на виното:
– монофлорен мед (от едно растение) – съответства на вината от един сорт грозде;
– полифлорен мед (от много растения) – съответства на купажните вина.

Така, както вкусът и ароматът на виното много зависят от реколтата, от района, в който е отгледано гроздето, от съотношението на различните сортове в купажно вино, медът също има уникални вкусови качества и аромат, които зависят от почти същите особености.

Може да направите експеримент – опитайте лъжичка мед, оставете го бавно да се стече по езика и да докосне всички рецептори, пийте от аромата му и без се насилвате вижте каква картина ще се появи в ума ви. Ако някога (особено в детството) сте се докосвали до аромата на конкретно растение (акация, липа, лавандула и т.н.), то със сигурност ще се появят живи спомени с това растение. Полифлорните видове мед пък могат да ви пренесат в гора, на високопланинска поляна или ливада от равнините.

За да се случат всички тези чудесни преживявания, трябва да имате на разположение “истински” мед с гарантиран произход, а не някаква смес, която е продукт на безочливо печалбарство. Аз лично бях потресен, когато разбрах,че голяма част от евтиния мед в магазините (до 4-5 лв. за кг на рафта) обичайно съдържа 10-20% пчелен мед, а останалото е смес от индустриални фруктоза, глюкоза, аромати и други вещества. Да не говорим за малките пакетчета, които се сервират в заведенията с чай или кафе…

След като ми се “отвориха очите” за разни интересни особености на меда, два пъти експериментирах и използвах специално брандирани бурканчета с мед и мед+ядки за корпоративни коледни подаръци (заедно с хубава чаша за чай, дървена лъжичка за мед и кутия качествен чай). Заедно с Вальо избрахме най-подходящите вкусове и визия и подаръците станаха много сладки – и в буквалния и в преносния смисъл. Всички клиенти и партньори много харесаха идеята – хем оригинална, хем вкусна, а и не се налага да се чудят къде да напъхат поредния непотребен сувенир 🙂

Продуктите с марка Билбо можете да намерите в магазините на Пикадили, 345, Карфур, Мандарин, My market, дрогерии Лечител и др. в цялата страна. Ако пък отсядате в курортите Албена и Ривиера или премиум хотелите Хилтън, Гранд Хотел София, Радисън и още много от най-добрите 4* или 5* хотели по морското крайбрежие и в София, загледайте се какво пише на малките бурканчета или големите съдове с помпи за сипване на мед 😉

Ако искате да опитате интересни монофлорни (от едно растение) и полифлорни видове мед или различни комбинации на мед с ядки, мед с пчелно млечице, мед с цветен прашец, мед с ягоди и др., отскочете до най-близкия магазин, в който се продават продукти Билбо, или се свържете с Вальо на мобилен телефон: 0899 968 063 или e-mail: bilbohoney@yahoo.com, за да си поръчате с доставка по куриер специална селекция.

Ето само няколко медени вкусотии от богатия асортимент на Вальо:

 

 

Stefan Dimitrov
Stefan Dimitrov
Над 25 години опит като главен маркетинг директор на водещи компании в областта на информационните технологии и дистрибуцията на медицински изделия, консултант по продажби и маркетинг на малки и средни компании, обучител по продажби и маркетинг. Вярвам, че маркетингът е смесица от наука, изкуство и късмет! Със сигурност има много общи научни правила и принципи, които са в основата на всеки маркетингов проект, но изкуството е в начина, по който те се комбинират и прилагат, защото няма универсална формула за успех. Късметът винаги е важен...

Други статии

КАТЕГОРИИ

Подобни статии