Вальо – меден вълшебник

Преди няколко години голяма част от работата ми беше свързана с преподаване в мениджърски и търговски обучения. Това беше изключителна възможност да се запозная с много интелигентни и предприемчиви българи, с част от които и днес сме в много близки отношения.

Един от най-интересните хорa от онова време,  с който по-късно станахме добри приятели, е Валерий Циков (Вальо). Той е варненски предприемач, който развива бизнес с пчелни продукти с марката “Билбо”, и съм убеден, че е сред хората в България, които знаят най-много за меда!

Вальо е изключително позитивен и спокоен човек, който ОБИЧА работата си и може с часове да разказва за пчелите, меда и приложението на различните продукти в кулинарията и поддържането на добро здраве и висок жизнен тонус. Всички тези полезни и любопитни истории, факти и рецепти Вальо събира докато обикаля пчелини в цялата страна и се среща с хората, за които общуването с пчелите е ежедневие и съдба.

Специално възхищение буди ентусиазмът му да мисли за нови продукти и перфекционизмът в изпипването им – от намиране на качествена суровина, до подходящата опаковка и етикет, така че потребителите да се чувстват комфортно още с посягането към продукта. Този фокус върху търсене на нови вкусове и комбинации дава страхотни плодове – ако ви се отдаде възможност, опитайте неговите ягоди в акациев мед. Сигурен съм, че не сте вкусвали подобно прекрасно нещо!

От Вальо се заразих с идеята, че медът не е просто мед. Това е продукт, който бих оприличил на виното:
– монофлорен мед (от едно растение) – съответства на вината от един сорт грозде;
– полифлорен мед (от много растения) – съответства на купажните вина.

Така, както вкусът и ароматът на виното много зависят от реколтата, от района, в който е отгледано гроздето, от съотношението на различните сортове в купажно вино, медът също има уникални вкусови качества и аромат, които зависят от почти същите особености.

Може да направите експеримент – опитайте лъжичка мед, оставете го бавно да се стече по езика и да докосне всички рецептори, пийте от аромата му и без се насилвате вижте каква картина ще се появи в ума ви. Ако някога (особено в детството) сте се докосвали до аромата на конкретно растение (акация, липа, лавандула и т.н.), то със сигурност ще се появят живи спомени с това растение. Полифлорните видове мед пък могат да ви пренесат в гора, на високопланинска поляна или ливада от равнините.

За да се случат всички тези чудесни преживявания, трябва да имате на разположение “истински” мед с гарантиран произход, а не някаква смес, която е продукт на безочливо печалбарство. Аз лично бях потресен, когато разбрах,че голяма част от евтиния мед в магазините (до 4-5 лв. за кг на рафта) обичайно съдържа 10-20% пчелен мед, а останалото е смес от индустриални фруктоза, глюкоза, аромати и други вещества. Да не говорим за малките пакетчета, които се сервират в заведенията с чай или кафе…

След като ми се “отвориха очите” за разни интересни особености на меда, два пъти експериментирах и използвах специално брандирани бурканчета с мед и мед+ядки за корпоративни коледни подаръци (заедно с хубава чаша за чай, дървена лъжичка за мед и кутия качествен чай). Заедно с Вальо избрахме най-подходящите вкусове и визия и подаръците станаха много сладки – и в буквалния и в преносния смисъл. Всички клиенти и партньори много харесаха идеята – хем оригинална, хем вкусна, а и не се налага да се чудят къде да напъхат поредния непотребен сувенир 🙂

Продуктите с марка Билбо можете да намерите в магазините на Пикадили, 345, Карфур, Мандарин, My market, дрогерии Лечител и др. в цялата страна. Ако пък отсядате в курортите Албена и Ривиера или премиум хотелите Хилтън, Гранд Хотел София, Радисън и още много от най-добрите 4* или 5* хотели по морското крайбрежие и в София, загледайте се какво пише на малките бурканчета или големите съдове с помпи за сипване на мед 😉

Ако искате да опитате интересни монофлорни (от едно растение) и полифлорни видове мед или различни комбинации на мед с ядки, мед с пчелно млечице, мед с цветен прашец, мед с ягоди и др., отскочете до най-близкия магазин, в който се продават продукти Билбо, или се свържете с Вальо на мобилен телефон: 0899 968 063 или e-mail: bilbohoney@yahoo.com, за да си поръчате с доставка по куриер специална селекция.

Ето само няколко медени вкусотии от богатия асортимент на Вальо:

 

 

За Stefan Dimitrov

Close to 15 years experience as Chief Marketing Officer of leading IT companies (wholesalers, system integrators and independent software vendors), Sales & Marekting consultant of SMB companies, Sales & Marketing trainer I do believe that marketing is a mix of (1) art, (2) science and (3) a piece of good luck! For sure there are many common scientific rules and principles that lie at the roots of every marketing project, but the art is in the way they are combined and implemented because there is no any universal formula for success. Good luck is always important...
Публикувано в Майстори с етикети , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.