Какво означава “фирмен опит”?

Предстои нова редакция на една от корпоративните брошури в компанията, за която работя, и четейки текстовете се присетих за идеята да напиша специален пост за фирмения опит.

Ако вашата компания има поне 5 г. история, то със сигурност се гордеете с натрупания опит и го използвате като конкурентно предимство. Замисляли ли сте обаче се какво стои зад това клише?

Фирмен опит всъщност означава опит на конкретни хора!

Сега вероятно някой ще възрази, че компаниите събират и съхраняват ценни и изпитани в практиката методологии, технологии, политики, резултати от експерименти и пр. Да, така е, но отново живи хора трябва да проучат натрупаното знание, да го усвоят и използват и, ако тези хора нямат опит в конкретната област, не е много ясно какъв резултат ще се получи…

Ако фирменият опит е ценен за вас, ето няколко идеи за размисъл:

1. Хората с опит трябва да бъдат опазвани като ценен фирмен актив.

Ако управлявате голяма компания, не оставяйте работата по идентифициране и задържане на ценните с опита си хора само на HR мениджъра или останалите ръководители. Ваша задача е да познавате лично колкото се може повече от опитните и талантливи хора и да организирате и наблюдавате работата на HR специалистите и функционалните мениджъри така, че да осигурите максимален живот и условия за разгръщане на потенциала на опитните специалисти във вашата организация.

Ако управлявате малка или средна фирма, всички усилия за привличане и задържане на опитните хора са ваша работа. Вярно, че това е още една “маймуна на рамото” (цялата теория е описана в “Мениджърът и маймунката” на Кенет Бланчард), но дейностите в компанията ви се извършват от хора и не ви съветвам да неглижирате този факт, съсредоточавайки се основно върху клиенти, доставчици, финанси и взаимоотношения с държавната администрация.

Максимата “Няма незаменими хора!” е абсолютно вярна, само че никой не споменава цената на замяната…

2. Хората с опит трябва да бъдат стимулирани (на практика елегантно задължавани) да споделят своя опит с цел осигуряване на приемственост на знанията и опита в компанията.

Това ще ви предпази от големи сътресения, ако някой ключов служител с “голям опит” напусне фирмата или този свят (да не забравяме, че всички сме смъртни).

В старите времена знанията са се предавали чрез стройна система чирак>калфа>майстор>баш майстор. Днес малко компании у нас използват този изпитан метод. Стигнали сме до там, че да се изненадваме от него – преди 2 дни случайно присъствах на разговор как “едни швейцарци” работят така и това е “много интересно”…

Компаниите с трайно добри постижения имат специални програми за приемственост (анг. succession) и не вземат на работа някой, който не споделя тази идея. Програма означава разположен във времето план титулярите на кои работни места кои знания трябва да предадат на кого и как ще се измери успеха в това начинание.

Светът е пълен с индивидуалисти, които не биха споделили опита и знанията си. Това в никакъв случай не е лошо и си е техен избор. Внимавайте обаче, когато наемате такъв човек!

3. Когато продавате и изтъквате опита за конкурентно предимство, разкажете повече за опита на конкретни специалисти.

Направете експеримент, когато говорите за дейността си пред клиенти и партньори, да представите ваши конкретни служители с конкретни умения и опит и сравнете ефекта с представяне на “фирмен опит”. Обзалагам се, че ще срещнете много по-голям интерес и уважение, ако говорите за хора. Ако споменавате и имена (дори да не са публично известни), още по-добре, защото събеседниците ви ще имат усещане за съвсем реални хора, а не за някакви корпоративни фикции.

Понякога доводът срещу разкриване на имена на специалисти е, че така конкурентите ще научат за тях и ще опитат да ги откраднат. Аз лично намирам това опасение за смешно. Не можете да скриете служителите си от външния свят! Май единствения начин да скриете кой работи за вас е да си направите затворен град по подобие на руските затворени градове от социалистическото минало на СССР 🙂

По-добре помислете как да задържите ценните си хора, така че трудно да се поддават на изкушения отвън.

4. Когато купувате и търсите доставчик с опит, питайте за конкретни специалисти с опит.

Това е обратната ситуация на предишната. Ако става дума за много специфични дейности и искате да сте максимално уверени, че доставчикът може да се справи според вашите изисквания и очаквания, поискайте професионални автобиографии на експертите и резюмета на ключови проекти, в които те са участвали, заедно с описание на ролята им в тях. Намерете начин да проверите тази информация – има недобросъвестни компании, които си позволяват да предоставят невярна информация!

Не се плашете от доставчици – новосформирани компании или звена, които формално “нямат опит”. Ето два типични случая:
– добри специалисти, които са стигнали границата на развитие в една компания, решават да основат своя;
– дадена компания решава да разшири дейността си и сформира нов отдел, в който привлича експерти от други организации.

В такава ситуация проучете професионалния опит на специалистите и разберете повече за начина на работа на компанията и реномето й (освен ако не е съвсем нова). Ако резултатите от това проучване са удовлетворителни, няма причина да не разглеждате тези фирми като потенциални доставчици.

Успех!

PS: Ако имате въпроси или идеи, които искате да споделите, използвайте страницата за контакти.

За Stefan Dimitrov

Close to 15 years experience as Chief Marketing Officer of leading IT companies (wholesalers, system integrators and independent software vendors), Sales & Marekting consultant of SMB companies, Sales & Marketing trainer I do believe that marketing is a mix of (1) art, (2) science and (3) a piece of good luck! For sure there are many common scientific rules and principles that lie at the roots of every marketing project, but the art is in the way they are combined and implemented because there is no any universal formula for success. Good luck is always important...
Публикувано в За работодатели, Умни мисли с етикети , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.