понеделник, май 20, 2024

Ювелирни вълшебства от благороден метал и екзотична дървесина

Сподели

Две поколения майстори
Зографов и син

В началото на 2016г. се запознах с фамилията Зографови –  две поколения майстори, които творят от метал в една много специална ниша – протоколни и луксозни подаръци. Още след първата ни среща на живо бях сигурен, че съм намерил нови „майстори“ – хора, които с изключителна любов и вещина създават впечатляващи неща, за да носят щастие на другите.

Николай Зографов – бащата – винаги усмихнат, когато се срещаме, но най-често съсредоточено и мълчаливо приведен над някоя машина, прави изумителни неща от тънък лист сребро, злато или мед. С помощта на метален палец майстор Николай моделира листа и вае съвършени форми – чаши, кани, фиали и други ротационни предмети, които се получават чрез обработка на въртящ се материал. Друг негов „специалитет“ е филигранната работа по създаване на сувенир-реплики на антични тракийски съкровища – кулминацията на тази дейност е уникалния тракийски венец от съкровището, открито в могилата „Голяма косматка“, който сякаш е роден от словото на древен бог, а не сътворен от човешка ръка.

Любомир Зографов – синът – също винаги усмихнат и ведър, е наследил любовта към метала и таланта да материализира чрез него красиви идеи. Той е завършил специалност „Метал“ в Национална художествена академия, София и под неговия молив се раждат идеите за нови продукти. Освен фината работа по „малките“ предмети, Любо проектира и изработва „големи“ проекти от метал – арки, беседки, парапети, декоративни решетки и много други.

Зографови баща и син творят основно по поръчка ювелирни предмети от масивно сребро/злато, посребрена/позлатена мед и благородна дървесина. Клиентите могат да избират измежду готови модели на: чаши и бокали; кани и потири; съдове за сервиране; сувенир-реплики на антични съкровища; аксесоари за пушачи – поставки за лули, пепелници и др.; плакети; ковчежета за скъпоценности и др. Ако някой иска съвсем различно и уникално изделие, майсторите могат да разработят и изцяло нов проект за специален случай или конкретен получател.

Клиентите могат да поръчат нужния им брой от едно конкретно изделие, да съставят комплект по свой вкус или лимитирана серия ВИП подаръци, които са предназначени за близки, приятели, клиенти, партньори, служители, а защо не и за лична употреба 🙂

Аз неведнъж съм се изправял пред нуждата да избера подарък за човек, който си има всичко и може да си позволи да си купи всичко. Откакто познавам Зографови вече нямам проблем да измисля впечатляващ подарък за такъв получател – изделията, ползвани в миналото от древни владетели и аристократи, и днес предизвикват възхищение и са гордост за притежателите си.

Ако пък сте изкушени от здравословния начин на живот, сигурно знаете за ползата от използване на сребърни прибори и съдове. Среброто има силно антисептично действие – то въздейства върху структурата на болестотворните едноклетъчните микроорганизми и блокира техния механизъм за размножаване.

И най-слабият разтвор на сребърна вода (дори вода, престояла в сребърен съд) е лековит и унищожава болестотворните организми. Лечебните свойства на среброто били познати още 4000 г. пр.н.е. Херодот, историкът на древния свят, споменава, че персийският цар Кир пиел вода съхранявана в сребърни съдове, че във Вавилон държали в сребърни съдове вода, която после използвали като лекарство. Сцени на пълни с вода сребърни съдове се намират и по стените на множество фараонски гробници в древен Египет, а войниците им поставяли тънки сребърни плочки върху раните си. В древна  Гърция жреците в храмовете хвърляли нагорещено сребро в съдовете с вода, с която после лекували болните, а знатните граждани се хранели в сребърни съдове.

При изработката на продуктите Зографови използват технология, близка до тази на древните майстори, но обогатена с избрани съвременни методи за постигане на изящество и фин детайл. Това придава на предметите неповторимо излъчване и усещане за лукс.

Всички подаръци са поставени в луксозни опаковки, които са изцяло съобразени със спецификите на предмета, за да го предпазят при транспортиране, да улеснят съхранението му и да подчертаят визуално неговите достойнства.

Когато е необходимо подаръците да са придружени със специално послание,  в опаковката може да се добави красива метална плочка, върху която е изписан текст и/или е изобразен графичен запазен знак или фирмено лого.

Повече информация за работата на Зографови баща и син ще намерите интернет сайта на ателието на адрес www.zografovart.com

Ако имате въпроси или нужда от допълнителна информация, обадете се на тел. 0887 524 694, 0887 697 228, пишете на e-mail: zografov_co@abv.bg или посетете ателието на адрес: София, бул. Цар Борис III №428А.

Stefan Dimitrov
Stefan Dimitrov
Над 25 години опит като главен маркетинг директор на водещи компании в областта на информационните технологии и дистрибуцията на медицински изделия, консултант по продажби и маркетинг на малки и средни компании, обучител по продажби и маркетинг. Вярвам, че маркетингът е смесица от наука, изкуство и късмет! Със сигурност има много общи научни правила и принципи, които са в основата на всеки маркетингов проект, но изкуството е в начина, по който те се комбинират и прилагат, защото няма универсална формула за успех. Късметът винаги е важен...

Други статии

КАТЕГОРИИ

Подобни статии