четвъртък, юни 20, 2024

Дадена дума – хвърлен камък!

Сподели

Аз твърдо вярвам, че „парите трябва да се въртят между приятели”. Звучи махленски, но в това твърдение има много истина. „Приятел”, означава човек на когото можеш да разчиташ във всичко – и в личния живот, и в бизнеса. Съвсем естествено е да се довериш на близки хора и да им осигуриш работа и приходи.

Както винаги, и тук има едно „НО”, а именно, „но” за да правя бизнес с приятели, трябва да съм сигурен, че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще получа три неща:

  • качествена услуга/стока;
  • конкурентна цена;
  • спазване на обещанията.

Не вярвам, че заради приятел някой би се съгласи да купи некачествена и/или скъпа стока, така че въобще няма да коментирам тези две условия.

Този пост е посветен на спазването на обещанията. Случвало ли ви се е ваши приятели да произвеждат страхотни неща и ги предлагат на разумни цени, но да са „абсолютни несериозници” и това да ви спре да правите бизнес с тях? Ето за това говоря.

Реших да напиша тези редове, защото съм провокиран от съвсем конкретна ситуация. Коледните подаръци са важно нещо, защото изразяват отношението на даден доставчик към клиентите му. Преди почти три седмици поисках от близки приятели (и страхотни професионалисти в тяхната област) оферта за коледни подаръци от продукти, които те произвеждат. Първо една седмица се преследвахме взаимно по телефон за уговаряне на среща за обсъждане „на живо”, но до виждане така и не стигнахме. Преди 10 дни аз се обадих с искане за конкретни предложения, които ми трябваха в рамките на 3-4 дни, защото ми предстоеше вътрешнофирмено обсъждане. Обещание за оферта в рамките на два дни получих, но тя така и не пристигна. Пак отложих нашия фирмен избор заради приятелите. Преди 3 дни им звънях няколко пъти по телефон, но нито някой ми вдигна, нито ми върна обаждане по-късно. Преди 2 дни изпратих SMS с въпрос къде ми е офертата, но и той остана без отговор. Изчерпах се… Много си обичам тези приятели, но за бизнес бих избрал друг партньор, ако имам сходна алтернатива.

Знам, че има хиляди основателни и още толкова други причини някой да не реагира на запитване – може да е болен, може негови близки да имат фатални здравословни проблеми и нищо друго да няма значение, може да има тежки семейни проблеми, може да е в депресия, може да е в чужбина, може да има толкова много работа, че да не знае на кой свят е, може … “Всичко може”, но мисля, че всеки е в състояние да намери сили поне за едно кратко съобщение „няма да мога да ти свърша работа” по телефон/SMS/e-mail. Дори без други обяснения, точно приятел ще разбере, ако някой каже „не мога”, и ще уважи ситуацията, а и помощ може да предложи…

Много пъти съм се питал защо някой се държи по този начин. Вярно е, че хората имат различни ценности и отношение към света. Спазването на обещание обаче е важно. Ако в личния живот някой не спазва обещанията си това вероятно ще му донесе етикети „вятърничав” или „несериозник” и близките му ще се нагодят някак към такова поведение. В бизнеса обаче, където става дума за повече за икономически интереси и по-малко за емоционални връзки, ако един доставчик не си спазва обещанията (и не е монополист), клиентите гарантирано ще го заменят с друг, независимо дали са му приятели или не!

Най-честото обяснение за неспазени бизнес обещания между приятели е „Знаех, че няма да се справя според очакванията, но не можех да му откажа, защото е приятел”. Как така? Аз мисля, че точно на приятел може да бъде отказано, защото той и след отказа си остава приятел и ще прояви разбиране. Трудно е да откажеш на клиент, с който не си близък, защото той най-вероятно ще забегне при друг доставчик и ще бъде загубен завинаги. Ако пък приятел не прояви разбиране, що за приятел е?

Друго обяснение е „Аз много исках да направя ХХХХ за приятел, но подцених ситуацията/изчаквах да видя какво ще стане с други важни поръчки /нещата се много се промениха впоследствие/ и т.н.”. Нормално е ситуацията да се променя и това да затрудни или направи невъзможно да бъде спазено обещание. Това изисква бързо уведомяване на приятеля, за да търси друго решение. Що за криворазбрано приятелство е близък да бъде държан в неведение, че има проблем и да бъде „изприщен” в последния момент с „няма да се справя”?

Трето обяснение е „Това е много малка поръчка и не ми е изгодно да я изпълня ИЛИ не мога да я включа сред големите, които (ще) изпълнявам, но не можах да откажа, защото ми е приятел и мислех, че някак ще се справя…”. Това води до проблеми за всички – доставчикът се тормози с неизгодна поръчка, а клиентът се измъчва с „ненадежден” доставчик. Кому е потребно това?

Има легенди за това как в някои страни по света думата на партньор значи повече от писмен договор. Това не е случайно! Думата на приятел би трябвало да означава дори повече…

Нека се върна там, от където започнах – правете бизнес с приятели, но бъдете искрени и не ги подвеждайте! Ако по някаква причина не можете да изпълните дадено обещание, кажете навреме.

Успех!

Stefan Dimitrov
Stefan Dimitrov
Над 25 години опит като главен маркетинг директор на водещи компании в областта на информационните технологии и дистрибуцията на медицински изделия, консултант по продажби и маркетинг на малки и средни компании, обучител по продажби и маркетинг. Вярвам, че маркетингът е смесица от наука, изкуство и късмет! Със сигурност има много общи научни правила и принципи, които са в основата на всеки маркетингов проект, но изкуството е в начина, по който те се комбинират и прилагат, защото няма универсална формула за успех. Късметът винаги е важен...

Други статии

КАТЕГОРИИ

Подобни статии