четвъртък, юни 20, 2024

Изгубената магия на играта се завръща!

Сподели

Мечтаете ли за нещо различно от сегашния ви личен и професионален живот?

Би било чудесно, ако смятате, че всичко ви е наред и се радвате с пълна сила на живота 🙂 Повечето хора наоколо обаче тайно или явно, пасивно или активно търсят някаква промяна към по-добро. Тази публикация е за онези, които се чудят от къде да започнат…

Мен лично винаги ме е вълнувал казуса как можем да правим по различен начин нещата в бизнеса, така че да постигнем ЕДНОВРЕМЕННО:
– увеличаване на печалбата и пазарния дял на конкретна компания;
– повишаване на нивото на удовлетвореност и лоялността на клиентите на въпросната компания;
– повишаване на нивото на производителност, удовлетвореност и лоялност на служителите в същата организация;
– постигане на осезаем ефект при подпомагане на социално значими дейности (добри възможности за житейска реализация за децата в неравностойно положение, адекватно на реалния живот образование, съхранение и популяризиране на исторически ценности и културни достижения,  развитие на медицината и т.н.), защото вярвам, че всеки бизнес трябва да е активно отговорен към средата, в която работи.

Постигането на този едновременен ефект не е лесно. Никак! И “изпитаните” методи все по-малко работят. Всички говорят, че трябвало да сме по-иновативни и креативни, но в България нито образованието, нито работата ни учат как да бъдем такива. Съдейки по коментарите на чуждестранни автори, положението е подобно и в други страни.

Тъжно е, че възрастните (не старците, а порасналите) масово са забравили да играят и да се забавляват (не считам секса по навик и празнословенето на чашка до зори за истински забавления). Учудващо е, че възрастните масово се вземат на сериозно, смятат, че трябва да са сериозни или поне, че трябва да изглеждат сериозни. Странно е, че възрастните смятат, че нещата трябва да се правят по правилния начин, но дали това са правилните неща рядко се замислят.

Сега е време за добрата новина 🙂

В публичното пространство става все по-оживена дискусията за ролята на играта и интуитивното познание за постигане на щастлив личен живот и професионални успехи в индивидуален и корпоративен план.

Ако темата е любопитна и за вас, ето две интересни неща, на които попаднах:

  • видео с презентация на Стийв Кейл от сайта www.ted.com

  • книгата “Елементът” на Кен Робинсън

Купете си „Елементът: Как всичко се променя, когато откриете страстта си” или я изтеглете от интернет и ще прочетете размисли за това как “…животът придобива по-различен смисъл, ако намериш своя Елемент – мястото, на което природният ви талант се среща с личните ви страсти. Онова място, на което сте истински себе си”.

Ако ви се дълбае в темата или пък имате намерение да експериментирате във вашата компания, пишете ми на stefandd@yahoo.com и ще разменим мисли и идеи 🙂

Stefan Dimitrov
Stefan Dimitrov
Над 25 години опит като главен маркетинг директор на водещи компании в областта на информационните технологии и дистрибуцията на медицински изделия, консултант по продажби и маркетинг на малки и средни компании, обучител по продажби и маркетинг. Вярвам, че маркетингът е смесица от наука, изкуство и късмет! Със сигурност има много общи научни правила и принципи, които са в основата на всеки маркетингов проект, но изкуството е в начина, по който те се комбинират и прилагат, защото няма универсална формула за успех. Късметът винаги е важен...

Други статии

КАТЕГОРИИ

Подобни статии