четвъртък, юни 20, 2024

За идеите и слоновете

Сподели

Удивително е колко често хората не могат да обяснят каквото искат да кажат, а се възмущават ако не са ги разбрали.

Ето едно забавно универсално правило, което научих от мой бивш шеф – успешното представяне на произволна идея трябва да изглежда като СЛОН:

  • да започва плавно с хобот т.е. с кратко въведение, което има за цел да привлече вниманието, да очертае обхвата на разсъжденията и да формулира идеята.

  • следва тялото на слона т.е. описанието на идеята в т.ч. доказателства относно истинността на твърденията, ползите за всяка от страните, отговори на възражения и т.н.

  • представянето завършва отново плавно с опашката на слона т.е. заключение, в което кратко се преформулира идеята, ползите за участниците в комуникацията и се съобщава какво следва (кой, до кога, какво ще направи, за да се получи търсения резултат). Обикновено хората помнят най-много детайли от края на разговорите си и трябва да използваме тази особеност на комуникацията, за да се подсигурим, че другата страна е разбрала какво имаме предвид и е запомнила каквото искаме.

Това правило важи с пълна сила както за писмено, така и за устно представяне на идеи.

Stefan Dimitrov
Stefan Dimitrov
Над 25 години опит като главен маркетинг директор на водещи компании в областта на информационните технологии и дистрибуцията на медицински изделия, консултант по продажби и маркетинг на малки и средни компании, обучител по продажби и маркетинг. Вярвам, че маркетингът е смесица от наука, изкуство и късмет! Със сигурност има много общи научни правила и принципи, които са в основата на всеки маркетингов проект, но изкуството е в начина, по който те се комбинират и прилагат, защото няма универсална формула за успех. Късметът винаги е важен...

Други статии

КАТЕГОРИИ

Подобни статии